Lifestyle

De Florii se pune salcie la streașinile casei! Care sunt, de fapt, motivele

De Florii se pune salcie la streașinile casei! Care sunt, de fapt, motivele

Credincioșii sărbătoresc astăzi, 25 aprilie, duminica Floriilor. În această zi, Iisus Hristos intră în Ierusalim, iar această sărbătoare se celebrează prin diferite tradiții și obiceiuri. Una dintre ele este și salcia de la streașina casei.

Iată motivele acestei tradiții

Se spune că atunci când Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, călare pe un asin, credincioșii l-au întâmpinat pe Mântuitor cu ramuri și flori de măslin și de finic, strigând cuvintele: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!”. În onoarea acestui gest, creștinii din mediul rural obișnuiesc să își decoreze locuințele cu ramuri de salcie la streașina caselor.

Salcia s-ar fi făcut punte peste un râu, pentru ca Maica Domnului să poată trece, pentru a-și continua drumul, potrivit tradițiilor străvechi. Ulterior, Fecioara Maria a sfințit salcia în semn de mulțumire. De asemenea, românii duc ramurile de salcie la Biserică, pentru ca preotul să le sfințească. Întorși înapoi acasă, credincioșii pun salcia la icoană, pentru a avea noroc în casă și în viață.

Tradiții și obiceiuri în Duminica Floriilor

  • Fetele nemăritate pun o oglindă şi-o cămaşă curată sub un păr altoit, care sunt folosite în descântece de dragoste, imediat după răsăritul soarelui.
  • Așa cum va fi vremea de Florii, va fi și de Paște
  • Gospodinele coc plăcinte pe care le dau de pomană săracilor
  • Tinerele care vor să-şi întâlnească sufletul-pereche trebuie să fiarbă busuioc în apă la miezul nopţii, iar apa obținută se toarnă la rădăcina unui copac înflorit, înainte de răsărit
  • În ziua de Florii este recomandat să aerisești hainele
  • Fetele își scot zestrea afară în soare, pentru a-şi atrage ursitul
  • În Banat şi Transilvania, fetele pun o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit, care se folosesc ca talismane, după răsăritul soarelui, potrivit Playtech.