Categories: ActualLifestyleSocial

De la 1 ianuarie 2023 se vor modifica cuantumul contribuției CASS, precum și cota de impozitare a veniturilor din dividende 

În prezent, impozitul pe veniturile obținute din dividende este de 5%, iar din 1 ianuarie 2023, acesta  va fi majorat la 8%.

Ținând cont că această cotă majorată se va aplica pentru veniturile din dividende distribuite după data de 1 ianuarie 2023, până la finalul anului 2022 se pot distribui dividendele din profitul anilor anteriori, astfel încât impozitul plătit să fie de 5%.

Deoarece al treilea trimestru din 2022 s-a încheiat la finalul lunii septembrie, companiile care au înregistrat profit în perioada ianuarie-septembrie 2022, ar putea proceda la repartizarea dividendelor pe baza situațiilor financiare interimare, evitând astfel plata cotei majorate de impozit și totodată, beneficiind de actualele plafoane pentru contribuția de asigurări de sănătate.

Contribuția de asigurări de sănătate, în prezent, dar și după 1 ianuarie 2022

Obligația de plată CASS, până la data de 01.01.2023, le revine persoanelor care realizează venituri din dividende, a căror valoare depășește 12 salarii minime brute pe țară (pentru anul 2022, valoarea cumulată a 12 salarii minime brute = 30.600 lei).

Cuantumul contribuției actuale este de 10% din plafonul de 12 salarii minime brute pe țară

Obligația de plată CASS, începând cu 01.01.2023, se va face de la plafonul de șase salarii minime brute, în loc de 12, cât este în prezent. Acest lucru va determina obligativitatea plății CASS-ului și pentru persoanele care obțin venituri din dividende situate între 6 și 12 salarii minime brute pe țară.

De asemenea, tot începând cu 01 ianuarie 2023, obligația de plată CASS se va raporta la trei plafoane diferite de calcul și anume:

  1. Nivelul a șase salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între șase și 12 salarii minime brute pe țară;
  2. Nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe țară;
  3. Nivelul de 24 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe țară.

Repartizarea dividendelor avantajoasă pentru contribuția la sănătate

Important de reținut este faptul că, contribuția CASS nu va mai fi plafonată doar la 12 salarii minime brute pe țară, ci ea va fi datorată în funcție de cuantumul dividendelor repartizate, prin raportare la cele trei plafoane.

Prin urmare, până la finalul anului 2022, repartizarea dividendelor este avantajoasă și din punct de vedere al contribuției la sănătate, pentru că:

  • dacă dividendele distribuite se situează între 6 și 12 salarii minime pe țară, nu trebuie achitată contribuția la sănătate
  • dacă dividendele au o valoare de peste 24 de salarii minime pe țară, contribuția achitată în 2022 va fi plafonată la nivelul celor 12 salarii minime pe țară, potrivit infofinanciar.ro
Beatrise Braha

Recent Posts

Unele pensii vor fi recalculate de două ori! Daniel Baciu a oferit toate detaliile

Daniel Baciu, Șeful Casei de Pensii, a explicat ultimele modificări aduse noului formular al deciziilor…

7 ore ago

Pașapoartele se vor elibera mai ușor! Există anumite costuri

O nouă Hotărâre de Guvern aduce o modificare semnificativă în procedura de eliberare a pașapoartelor…

8 ore ago

Fraudă cu vouchere de vacanță! Ce se întâmplă dacă tichetele sunt schimbate în bani

Cinci polițiști din Inspectoratul de Poliție Județean Alba, unul dintre ei la pensie, au fost…

9 ore ago

Veniturile unor anumiți români ar putea fi tăiate și cu 50%! Cine este afectat

Veniturile bugetarilor sunt în pericol să fie reduse, iar Guvernul are în vedere anumite măsuri…

10 ore ago

Pensionarea anticipată. Cum te poți pensiona mai devreme fără penalizări?

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a oferit clarificări cu privire la criteriile conform cărora unii români…

11 ore ago

Ucraina, scutită de la plata taxelor vamale încă un an. Măsura a fost adoptată de UE

Ucraina va continua să beneficieze de suspendarea taxelor vamale pentru încă un an, până la…

12 ore ago

This website uses cookies.