Actual

De Ziua Europei au început evenimentele dedicate viitorului Europei, organizate de UE

De Ziua Europei au început evenimentele dedicate viitorului Europei, organizate de UE

De Ziua Europei au început evenimentele dedicate viitorului Europei, organizate de UE, azi 9 mai. Dezbaterile Uniunii Europene își propun să abordeze teme legate de viitorul Europei.

Scopul seriei manifestărilor, care vor avea o durată de un an, este evaluarea situației Uniunii Europene și transformarea UE într-o organizaţie mai eficientă, democratică și rezistentă.

Europarlamentarul László Trocsányi (FIDESZ) a subliniat în comunicatul său dat publicității în contextul conferinței privind viitorul UE: „Scopul este crearea unei Europe competitive a țărilor membre puternice”.

Pe 9 mai, de Ziua Europei, în țările membre ale UE va fi evocată Declarația Schuman, care are o importanță istorică și care a condus la crearea Uniunii Europene.

Aniversarea Declarației în această zi a fost decisă în 1985 de șefii de stat și de guvern ai țărilor Comunității Europene proclamand ziua de 9 mai, Ziua Europei.

De Ziua Europei a început conferința dedicată viitorului acesteia

Ca parte a seriei manifestărilor care a început în Ziua Europei, insituțiile Uniunii Europene, țările membre ale UE, autoguvernările locale, precum și cetățenii UE își pot împărtăşi opiniile în cadrul unor forumuri sau la manifestările organizate de ei.

Scopul pe termen lung al conferinței privind viitorul Europei este ca cetățenii europeni să aibă un rol mai mare în formarea viitoarei politici și a ambițiilor UE.

Liderii instituțiilor UE au semnat la mijlocul lunii martie o Declarație comună care se referă și la posibile subiecte ale conferinței care se va încheia în primăvara anului 2022. Această declarație amintește, printre altele, de schimbarea climatică, demnitatea socială, trecerea la digitalizare, rolul UE în lume și metodele de consolidare a proceselor democratice care conduc Uniunea.

Referitor la această conferință, eurparlamentarul László Trocsányi a mai subliniat: „Integrarea europeană poate avea succes doar dacă aceasta va respecta principiul subsidiarităţii și identitatea națională. Dacă ne referim la unitatea europeană, înființarea Statelor Unite ale Europei nu poate fi un scop. (…) Națiunile europene au o istorie, cultură și limbă diferită. Să nu ne străduim să realizăm o uniformizare fără sens, societățile europene nu vor să trăiască într-un superstat dirijat de sus. Să respectăm libertatea și cultura altor popoare și să susținem diversitatea, care este forța unității continentului european”, a subliniat europarlamentarul ungar, care a adăugat: „Parlamentul European trebuie să se ocupe doar de problemele care îi revin. (…) Crizele din ultimele decenii au demonstrat că instituțiile europene nu pot face faţă situațiilor de criză fără sprijinul țărilor membre”.

Reamintim că ministrul francez de externe, Robert Schuman, a propus, la cinci ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa, pe 9 mai 1950, crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, care poate fi considerată predecesorul UE de astăzi.