Actual Lifestyle

De ziua independenței Ucrainei, America face bilanțul: Am văzut, aproape zilnic, violență, distrugere, devastare și moarte

De ziua independenței Ucrainei, America face bilanțul: Am văzut, aproape zilnic, violență, distrugere, devastare și moarte
Foto: europafm

Ucraina, o țară pe care Rusia o atacă încă din 2014, rezistă de jumătate de an la bombardamente masive, asedii ale orașelor și la atrocități comise împotriva poporului său, spune David Muniz, într-o analiză publicată aseară pe pagina oficială a Ambasadei Statelor Unite în România.

De ziua independenței Ucrainei, America face bilanțul: Am văzut, aproape zilnic, violență, distrugere, devastare și moarte

Ucraina luptă pentru a apăra nu numai regimul său democratic, ci chiar supraviețuirea sa ca stat independent. 24 august este data la care se serbează 31 de ani de la dobândirea independenței Ucrainei și șase luni de la luptă pentru libertate și democrație.

Din păcate, tot în această zi, se împlinesc și șase luni de când a început invazia neprovocată, pe scară largă, ordonată de guvernul Rusiei, un atac ce a șocat comunitatea internațională, a fost condamnat de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite și a impulsionat două state să solicite statutul de membru al NATO”, spune David Muniz, manager de afaceri la Ambasada SUA.

Oficialul american face bilanțul acum la șase luni de la declanșarea acestui conflict militar, de nimeni dorit. Printre altele, americanii continuă încurajarea ucrainenilor care au dat dovadă de putere supraomenească și iubire de țară fără margini.

Trebuie să rămânem uniți în sprijinul pe care îl acordăm suveranității, democrației și aspirațiilor europene ale Ucrainei. Agresiunea Rusiei în Ucraina este unul dintre cele mai importante evenimente pentru Europa, de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Militarii ruși au comis crime de război și atrocități, iar războiul purtat de ei în Ucraina va avea consecințe negative asupra securității alimentare și asupra economiei la nivel mondial, mulți ani de acum înainte”.

David Muniz: Reacția întregii lumi la războiul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei a fost viscerală și a afectat emoțional atât de mulți oameni deoarece pe parcursul acestui război am văzut, aproape zilnic, violență, distrugere, devastare și moarte.

Bilanțul Ambasadei Americane pe larg – click aici.

Foto: unica.md

Măsurile oficialilor ucraineni de ziua lor

Guvernul de la Kiev interzice manifestațiile de Ziua Independenței, în ziua de 24 august, miercuri, de teamă că rușii ar putea lansa noi atacuri. În zona de graniţă dintre provinciile Doneţk şi Lugansk, care formează regiunea Donbas, au loc în continuare lupte grele.

Luptele continuă în alte şase direcţii, potrivit autorităţilor regionale ucraineene. Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, Bahmut și Mikolaev, sunt doar câteva dintre localitățile vizate de atacuri în aceste zile.

Între timp, preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a avertizat și el la rândul lui asupra existenței riscului unor atacuri şi mai dure ale Rusiei în preajma Zilei Independenţei Ucrainei.

Invocând aşadar un astfel de risc de atacuri cu rachete, administraţia militară din Kiev a interzis evenimentele cu public numeros, demonstraţiile şi alte adunări în această perioadă.

Mai mult, angajații guvernamentali din Kiev au fost sfătuiți să lucreze de acasă în această săptămână, potrivit media.

Pentru a evidenția sărbătoarea, doar în centrul Kievului sunt expuse mai multe tancuri rusești distruse, o expoziție menită să crească moralul ucrainenilor, după șase luni de război.

Informații despre marele eveniment al Ucrainei

Ziua Independenței Ucrainei este principala sărbătoare de stat din Ucraina modernă, sărbătorită la 24 august, pentru a comemora Declarația de Independență din 1991.

Data: Miercuri, 24 august 2022
Sărbători care aveau loc pentru a marca evenimentul: Concerte, parade, paradă militară
Semnificație: Ziua în care Declarația de Independență a fost proclamată de către Rada Supremă în 1991.

Ambasada Ucrainei în România: În fiecare an, pe 24 august poporului ucrainean celebrează cea mai importantă sărbătoare naţională: Ziua Independenţei Ucrainei. În această zi, în 1991, Rada Supremă a Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene de atunci, a adoptat Declaraţia de Independenţă a Ucrainei, iar ca rezultat s-a format actualul Stat ucrainean.

Declaraţia de Independenţă a încoronat lupta de secole a poporului ucrainean pentru dreptul de a avea propriul lor stat, libertatea de a dezvolta cultura naţională, de a fi un membru cu drepturi depline al comunităţii internaţionale.

Independenţa statală a oferit oamenilor simultan drepturi şi libertăţi individuale, punând capăt sistemului totalitar sovietic. Formarea Ucrainei ca nou stat suveran a avut loc în paralel cu consolidarea democraţiei şi crearea economiei de piaţă cu orientare socială.

Alegeri corecte şi transparente, libertatea de exprimare şi credinţă, toleranţa etnică şi interreligioasă, precum şi respectul reciproc au devenit importante realizări democratice ale Ucrainei. Acestea sunt realităţi, fără de care generaţia ucraineană actuală nu şi-ar imagina existenţa.