Actual International

Decizia Curții Europene de Justiție: Spania nu s-a conformat legislației UE privind poluarea

Decizia Curții Europene de Justiție: Spania nu s-a conformat legislației UE privind poluarea
pixabay

Curtea Europeană de Justiție a decis că Spania nu a respectat legislația UE privind poluarea.

Decizia Curții Europene de Justiție: Spania nu s-a conformat legislației UE privind poluarea

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a anunțat, la sfârșitul săptămânii, că Spania nu s-a conformat solicitării Comisiei cu privire la două puncte specifice în ceea ce privește legislația privind poluarea din Madrid și Barcelona.

Comisia a acuzat Spania că a încălcat Directiva privind calitatea aerului în ceea ce privește valoarea limită anuală a dioxidului de azot NO2, care a fost depășită în mod sistematic și continuu începând din 2010 în zona Barcelona Vallès-Baix Llobregat și în Madrid, potrivit CJUE.

După hotărârea din 22 decembrie, CJUE a declarat într-un comunicat final, care atestă constatările existente la dosarul în cauză:

Spania nu s-a asigurat că valoarea limită anuală pentru dioxidul de azot (NO2) nu a depășit în mod sistematic și continuu, pe de o parte, din 2010 până în 2018 inclusiv, în zona metropolitană a Barcelonei și a orașului Madrid și, din 2010 până în 2017 inclusiv, în zona Vallès-Baix Llobregat, și, pe de altă parte, din 2010 până în 2018 inclusiv, în zona orașului Madrid, valoarea limită orară stabilită pentru NO2″.

Spania nu a reușit să se asigure că planurile de calitate a aerului prevăd măsuri adecvate pentru ca perioada de depășire a valorilor-limită stabilite pentru NO2 să fie cât mai scurtă posibil, întrucât nu a adoptat, începând cu 11 iunie 2010, măsuri adecvate pentru a asigura respectarea acestor valori-limită în zonele din zona metropolitană Barcelona, Vallès-Baix Llobregat și orașul Madrid”.

În datele înregistrate se arată că Spania a depășit „valorile limită anuale și orare, în mod sistematic și continuu”.

După cum se menționează în documentul emis de CJUE , între 2010 și 2018, Spania a depășit „în mod sistematic și continuu” valorile limită anuale în zonele Barcelona, Vallès-Baix Llobregat și Madrid.

În caz de depășire a acestor valori limită, țările trebuie să adopte planuri de calitate a aerului în care să stabilească măsuri adecvate, care să garanteze că perioada de depășire a limitelor admise de poluare este cât mai scurtă posibil.