Actual Diverse

Șeful unei rețele de spălare de bani din Rusia a fost arestat în Spania. Banda jongla cu milioane de euro

Șeful unei rețele de spălare de bani din Rusia a fost arestat în Spania. Banda jongla cu milioane de euro
Infoactual

Europol a anunțat că a arestat în Spania un membru al unei bande suspectate de spălare de bani în cadrul unei scheme care ar putea avea legătură cu ancheta asupra avocatului fiscal rus Serghei Magnitski, care a murit într-un centru de detenție preventivă din Rusia.

Șeful unei rețele de spălare de bani din Rusia a fost arestat în Spania. Banda jongla cu milioane de euro

„Cu sprijinul Europol și Eurojust, autoritățile din Spania au luat măsuri împotriva unei bande criminale care spăla bani murdari legați de cazul Magnitsky, un caz de corupție de 219 milioane de euro în Rusia„, se arată într-un raport publicat zilele trecute. „Se crede că această rețea de spălare de bani a canalizat milioane de euro prin conturi bancare din Europa înainte de a trimite fondurile în Spania pentru a cumpăra proprietăți imobiliare.”

Acesta a adăugat: „Individul care se află în centrul acestei scheme de spălare de bani a fost arestat în Insulele Canare. Până în prezent, au fost confiscate 75 de proprietăți în Spania, în valoare cumulată de 25 de milioane de euro.

„Suma de 219 milioane de euro aflată în centrul fraudei este cunoscută sub numele de cazul Magnitsky. Numele său provine de la avocatul fiscal rus Serghei Magnitski, care a murit într-o închisoare rusă în 2009, după ce a descoperit fraude fiscale masive comise de funcționarii fiscali ruși.

Anchetatorii spanioli au reușit să descopere cum o parte din acești bani murdari au ajuns în imobiliarele spaniole. A fost identificat un grup de indivizi – toți cetățeni ruși cu puține sau deloc legături cu Spania, alături de o serie de companii fantomă fără activitate economică reală.

„Banii murdari au fost fie trimiși în conturile bancare ale acestor cetățeni ruși care se presupune că locuiesc în Spania pentru ca aceștia să cumpere proprietăți, fie au fost trimiși la agenții imobiliare spaniole cu legături puternice cu comunitatea rusă, care ar fi cumpărat proprietăți imobiliare în numele unor presupuși clienți.”

Potrivit raportului, publicat de presa externă, Centrul European de Combatere a Criminalității Economice și Financiare al Europol a oferit sprijin specializat în cadrul anchetei. Unul dintre specialiștii săi a fost detașat în Tenerife pentru a oferi sprijin la fața locului anchetatorilor spanioli în timpul zilei de acțiune.

„Eurojust a oferit un sprijin semnificativ prin gestionarea ordinelor europene de anchetă și a cererilor de informații trimise către 12 jurisdicții diferite”, menționează raportul.

Ancheta din Spania a fost efectuată de Poliția Națională Spaniolă (Policía Nacional), sub coordonarea Parchetului special împotriva corupției și crimei organizate și a Tribunalului Central de Instrucție nr. 2 al Înaltei Curți Naționale.