Info Actual > Diverse > Decizie de ultimă oră a CNCAV. Este în legătură cu vaccinul AstraZeneca
Diverse

Decizie de ultimă oră a CNCAV. Este în legătură cu vaccinul AstraZeneca

Decizie de ultimă oră a CNCAV. Este în legătură cu vaccinul AstraZeneca

Reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) au anunțat, luni, că au luat decizia decizia renunțării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca.

Prin această decizie, România se aliniază și altor state europene care au luat această hotărâre.

CNCAV dă liber la vaccinare

În acest context, vaccinul respectiv poate fi administrat și la persoanele care au vârsta peste 55 de ani, cu toate că până acum acest lucru a fost interzis.

„În urma recomandărilor Grupului Științific și Medical din cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a Ministerului Sănătății și a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia renunțării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca”, anunță, luni, CNCAV.

Cum acționează vaccinul produs de compania AstraZeneca

Potrivit recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2 , dar și a experienței și deciziilor altor state europene, vaccinul AstraZenec poate fi administrat adulților cu vârsta peste 18 ani.

„Vaccinul determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi și globule albe specializate care acționează împotriva virusului, oferind astfel protecție împotriva COVID-19. Pentru imunizare, se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4-12 săptămâni de la prima doză”, arată CNCAV.

AstraZeneca, al treilea vaccin aprobat în Europa

Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat, la 29 ianuarie 2021, acordarea autorizației condiționate de punere pe piață pentru vaccinul împotriva COVID-19, dezvoltat de compania AstraZeneca.

Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a evaluat datele privind calitatea, siguranța și eficacitatea vaccinului și a recomandat prin consens acordarea de către Comisia Europeană a autorizației condiționate de punere pe piață.

Vaccinul AstraZeneca este al III-lea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene și, implicit, în România, potrivit datelor furnizate de CNCAV.