Lifestyle

Declarații oficiale. Ce se va întâmpla cu Lumina Sfântă, în Noaptea de Înviere?

Declarații oficiale. Ce se va întâmpla cu Lumina Sfântă, în Noaptea de Înviere? MAI şi Patriarhia Română au semnat un document referitor la modul în care românii se vor putea bucura de sărbătorile pascale. Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, a făcut un anunţ de ultimă oră legat de ce se va întâmpla în România în perioada sărbătorilor pascale.

„Am considerat că e necesar să vă prezentăm acordul semnat astăzi între MAI şi Patriarhia Română. Am avut în vedere că foarte mulţi români vor sărbători Sfintele Paşti la sfârşitul acestei săptămâni. (…)

Având în vedere numărul mare de cetăţeni de religie ortodoxă, pentru a nu exista riscul răspândirii infecţiilor cu noul coronavirus, MAI vine în sprijinul Bisericii Ortodoxe executând misiuni de susţinere şi ajutor pentru clerici şi credincioşi.

Pentru a oferi şi o alinare spirituală tuturor celor care trec în prezent prin momente grele, vom ajuta BOR la împărţirea Sfintelor Paşti cât şi a Luminii sfinte aduse de la Ierusalim în seara Învierii. (…)

Pâinea binecuvântată în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paşti, sfinţită anul acesta în Joia Mare, va fi distribuită credincioşilor în zilele de vineri, 17 aprilie şi sâmbătă, 18 aprilie în intervalul orar 7 – 17, în toate parohiile din Patriarhia Română, în locul special amenajate”, a declarat Marcel Vela.

Acesta a mai declarat, printre altele, că

– În declarația pe propria răspundere, se va face precizarea pentru ridicarea Sfintelor Paști de la Biserică;

– Se va asigura respectarea distanței sociale;

– Pentru credincioșii bolnavi și cei peste 65 de ani, vor fi distribuite cu respectarea măsurilor de protecție;

– Distribuirea Sfintei Lumini, aduse de la Ierusalim, se va face de către voluntarii parohiilor și de către patrulele sub coordonarea MAI, aflate în misiune sâmbătă;

– Credincioșii vor fi putea ieși respectând regulile de distanțare sociale, să fie evitată formarea grupurilor mai mari de trei persoane;

– În noaptea de Înviere e permisă circulația preoților.