Social

Deficit de 15 miliarde de lei în bugetul de pensii! Își vor primi seniorii banii?

de pensii majorate sursa foto: Kanal D CNPP
sursa foto arhiva companiei

Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii (CNPP), a confirmat existența unui deficit de 15 miliarde de lei în bugetul de pensii. Cu toate acestea, el a subliniat că, în ciuda acestui decalaj financiar, pensionarii vor continua să-și primească banii.

În ciuda provocărilor bugetare, Baciu a exprimat încrederea în abilitatea sistemului de pensii de a gestiona situația și de a asigura plata corectă a pensiilor către beneficiari.

Deficit în bugetul de pensii

Daniel Baciu a evidențiat faptul că, în decursul anilor, colectarea fondurilor destinate pensiilor a înregistrat o creștere constantă. El se așteaptă ca această tendință pozitivă să continue și în anul 2024. Baciu a subliniat că România nu este singura țară din Uniunea Europeană care se confruntă cu asemenea provocări financiare.

Cu toate provocările actuale, conducerea Casei Naționale de Pensii a subliniat că pensiile din Pilonul I beneficiază de garanții atât din partea Constituției, cât și din partea statului. Asta înseamnă că, potrivit prevederilor fundamentale ale legii și angajamentelor statului, Casa de Pensii va onora plata acestor pensii.

Daniel Baciu a reiterat asigurările că, în ciuda provocărilor financiare, sistemul de pensii se bazează pe o fundație solidă. Se iau măsuri corespunzătoare pentru a asigura continuarea plăților către pensionari.

„An de an, colectarea este din ce în ce mai bună. Noi sperăm ca și în anul 2024 să avem o colectare bună. Astfel încât subvenția de la bugetul de stat să fie diminuată. Dar nu este nicio problemă, nu suntem noi singurul stat din Uniunea Europeană care se confruntă cu această situație.

Daniel Baciu oferă asigurări pensionarilor

„Pensiile din Pilonul I sunt garantate de Constituție și de stat. Astfel încât oamenii trebuie să-și primească pensia cuvenită pentru o muncă pe care au făcut-o de-a lungul vieții”, a răspuns Daniel Baciu.

Daniel Baciu a discutat și perspectivele pentru bugetul pensiilor în anul următor. El recunoaște că această proiecție poate să nu fie foarte precisă, fiind influențată semnificativ de nivelul de colectare al fondurilor. Cu toate acestea, Baciu estimează că există o discrepanță financiară de aproximativ 15 miliarde de lei, deschizând astfel posibilitatea unui deficit în bugetul alocat pensiilor.

„În momentul de față avem o proiecție pentru anul următor, dar această proiecție este posibil să nu fie chiar exactă, pentru că depinde foarte mult de nivelul de colectare, însă vorbim despre aproximativ 15 miliarde”, a mai adăugat Daniel Baciu atunci când a fost întrebat de pensii, potrivit dailybusiness.