Economic

Deficitul comercial al României se reduce cu 17% în primele 8 luni ale anului

datoria publica (sursă foto: Ziarul de Muscel)
sursa foto arhiva personala

Deficitul comercial al României a înregistrat o scădere semnificativă în primele opt luni ale acestui an, înregistrând o reducere de 17% în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent, stabilindu-se la puțin peste 18 miliarde de euro.

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, exporturile României au atins aproximativ 62 de miliarde de euro între ianuarie și august, înregistrând o creștere de 3%, în timp ce importurile au totalizat peste 80 de miliarde de euro, în creștere cu 2,3%.

Deficitul comercial al România a scăzut

În ceea ce privește structura comerțului internațional al României, mașinile și echipamentele de transport au continuat să reprezinte cea mai mare parte, cu o pondere de peste 44%. Importurile de băuturi și tutun au cunoscut o creștere de peste 13%, atingând aproape 800 de milioane de euro. Cu toate acestea, exporturile din această categorie au fost și mai semnificative, înregistrând o creștere de 35%, ajungând la un nivel de un miliard și jumătate de euro.

De asemenea, importurile de uleiuri și grăsimi au înregistrat o scădere notabilă de 30%, conform datelor INS. În primele opt luni ale anului, România a exportat alimente și animale vii în valoare de 5 miliarde de euro, în timp ce importurile în această categorie au atins suma de 7 miliarde de euro, reprezentând o creștere de 13%, potrivit INS.