Actual Diverse

Descinderi paralele în vămile din România și Republica Moldova. Se efectuează percheziții în zeci de localități

Descinderi paralele în vămile din România și Republica Moldova. Se efectuează percheziții în zeci de localități
impact.ro

În dimineața acestei zile, de 17 ianuarie 2023, procurorii DNA și polițiștii de la Direcția Generală Anticorupție (DNA) fac  percheziții în mai multe vămi din estul și nordul țării. Paralel și în Republica Moldova au loc descinderi în birourile vameșilor. În cadrul acestor percheziții sunt vizați polițiști de frontieră suspectați că luau șpăgi.

De asemenea, se precizează că perchezițiile au loc în vămile:

  • Albița,
  • Stânca Costești,
  • Sculeni,
  • Oancea,
  • Borș.

Percheziții similare și în vămile din Republica Moldova

Tot marți dimineața, percheziții similare au loc și în vămile din Republica Moldova. În acest caz, Serviciul Anticorupție al Poliției din Moldova, împreună cu procurorii anticorupție, au descins la mai multe posturi vamale din Republica Moldova.

Se efectuează percheziții în 31 locații

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași, în coordonare cu autorități judiciare din Republica Moldova, beneficiind de sprijinul Eurojust (Agenția Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală) efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție în legătură cu tranzitarea unor puncte de frontieră, comise în perioada iulie 2021-septembrie 2022.

În cursul zilei de 17 ianuarie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții în 31 locații situate pe raza județelor Iași, Vaslui, Botoșani, Galați, Neamț și Bihor din care cinci sunt puncte de trecere a frontierei, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție, a Grupării Mobile de Jandarmi Bacău și a Direcției de Operațiuni Speciale”, se arată într-un comunicat al DNA publicat pe pna.ro

Percheziții pentru infracțiuni de corupție comise în perioada iulie 2021-septembrie 2022

Totodată, DNA a confirmat perchezițiile din vămi și arată că sunt în derulare percheziții în 5 puncte de trece a frontierei și la domiciile a 26 de persoane. În cadrul acestei acțiuni, procurorii investighează infracțiuni de corupție comise în perioada iulie 2021-septembrie 2022.

Sunt vizați vameși și polițiști

În dosar sunt vizați angajați din vămi și din punctele de trecere a frontierei (vameși și agenți de poliție), suspectați că ar fi luat șpagă între 20 și 250 de euro pentru a facilita trecerea ilegală a unor cetățeni moldoveni care voiau să ajungă în Germania, potrivit g4media.ro.