Lifestyle

Descoperire epocală. Fragmente din “Domnișoara din Vest” scoase din pământ

Descoperire epocală. Fragmente din “Domnișoara din Vest” scoase din pământ
heritagedaily.com

În Spania, în timp ce excavau o așezare din Epoca Fierului, veche de 2.700 de ani din Salamanca, arheologii au descoperit un fragment al unei zeițe din Egiptul Antic.

Într-o așezare foarte veche au fost descoperite o parte din fragmentele “Domnișoarei din Vest”

Arheologii făceau săpături pe Cerro de San Vicente, unul dintre cele trei dealuri din Salamanca, Spania, acolo unde o așezare fortificată din Epoca Fierului a fost descoperită în anul 1990, pentru prima dată.

Această așezare are o suprafață de 3,2 acri, din care arheologii au explorat 1.000 de metri pătrați în ultimii 30 de ani.

Pe parcursul ultimelor săpături, conduse de Antonio Blanco și Juan Jesús Padilla de la Universitatea din Salamanca, echipa a descoperit amulete și ceramică pictată, cu motive de origine egipteană sau din estul Mediteranei.

Amuleta albastră care o înfățișează pe Hathor

Ceramica face parte dintr-o incrustare de ceramică smălțuită cu foiță de aur, care o înfățișează pe zeița Hathor. Aceasta era venerată drept consoartă a zeului cerului Horus și a zeului soarelui Ra, ambii legați de regalitate, fiind astfel mama simbolică a faraonilor.

FOTO downunderpharaoh.patternbyetsy.com

Potrivit arheologilor, bucățile formează un fragment de aproximativ cinci centimetri lungime, care prezintă secțiunea inferioară a părului zeiței, cu buclele ei vizibile.

În acest context, Juan Jesús Padilla a precizat că „fiecare piesă a fost modelată pentru a se potrivi perfect în baza sa de susținere. Apoi, cu un fel de rășină sau adeziv, au fost lipite la locul lor. În prezent, analizăm piesa în laboratorul nostru pentru a vedea dacă mai există urme ale acestui lipici pe suprafața interioară, pentru a determina ce fel de rășină a fost folosită”.

Descoperirea reprezintă o enigmă

Ceramica găsită de arheologi era plasată în mod deliberat în interiorul pereților unei mari săli dreptunghiulare. Bucățile de ceramică au fost poziționate împreună cu un dinte de rechin, mărgele de colier și o bucată dintr-o amforă care este decorată cu motive florale pictate în albastru egiptean.

Dar, cum a ajuns o reprezentare a lui Hathor într-un sit din Epoca Fierului din Spania rămâne, încă, o enigmă.

Arheologii sugerează că este posibil ca o delegație feniciană să fi adus artefactul ca un cadou sau pentru a face comerț, însă există și posibilitatea ca locuitorii așezărilor să fi adoptat ritualurile și iconografia culturilor mediteraneene orientale de mare anvergură.

Anul trecut, în 2021, echipa a descoperit și o amuletă albastră care o înfățișează pe zeița Hathor, de asemenea, scrie heritagedaily.com.

“Domnisoara din Vest”

Hathor era o zeiță egipteană care personifica bucuria, iubirea feminină și principiile maternității. Aceasta a fost una dintre cele mai importante și populare zeități din istoria Egiptului antic și era venerată atât de regalitate cât și oamenii de rând. Hathor apărea des în picturile funerare ca “Domnișoara din Vest”, primind morții în viața de după. În alte roluri, aceasta era zeița muzicii, dansului, pământurilor străine, fertilității – considerându-se ca asistă la nașteri. În anumite regiuni era zeița protectoare a minerilor, de exemplu în zona Serabit el-Khadim, potrivit raftulcuidei.ro.