Social

Descoperire.Noi studii arată că tumorile umane conțin ciuperci care au rol decisiv în evoluția bolii și în șansa de supraviețuire

Descoperire.Noi studii arată că tumorile umane conțin ciuperci care au rol decisiv în evoluția bolii și în șansa de supraviețuire
scientificamerican.com

Un rol decisiv în modul în care evoluează tumorile și în șansa de supraviețuire îl au cancerele umane care conțin ciuperci.

Potrivit rezultatelor a două noi studii, în interiorul tumorilor umane se adăpostesc ciuperci, care pot decide modul în care evoluează tumorile.

Astfel, rezultatele celor mai recente două studii, publicate în revista ”Cell”, sunt printre primele care încearcă să creeze o hartă aproximativă a microbiomului fungic al cancerelor.

Ce au scos în evidență fiecare din cele două cercetări

Un prim studiu a fost efectuat de cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universităţii din California, San Diego, precum şi de la Institutul de Ştiinţă Weizmann din Israel.

Aceștia au investigat 17.000 de probe de sânge şi ţesut prelevate de la pacienţii cu cancer, descoperind cantităţi mici de ciuperci în 35 de tipuri diferite de cancer.

În acest context, autorul studiului, Rob Knight a precizat:

  •  „Existenţa ciupercilor în majoritatea cancerelor umane este atât surprinzătoare, cât şi aşteptată”.
  •  „Este surprinzător pentru că nu ştim cum pot pătrunde ciupercile în tumori în întregul corp. Dar este de aşteptat şi pentru că acest lucru se potriveşte cu tiparul microbiomilor sănătoşi din tot corpul, inclusiv intestinul, gura şi pielea, unde bacteriile şi ciupercile interacţionează ca parte a unei comunităţi complexe”.

Cel de-al doilea studiu a fost efectuat de cercetători de la Universitatea Duke şi Cornell, care au descoperit că unele tipuri de cancer erau mai susceptibile de a adăposti anumite ciuperci decât altele.

De exemplu:

  • în tumorile cancerului pulmonar sunt mai frecvente ciupercile Blastomyces.
  • în cancerele gastrointestinale sunt mai frecvente ciupercile Candida.

Iar, cu cât prezenţa ciupercilor este mai mare, cu atât probabilitatea/ șansa de supravieţuire a pacientului este mai mică.

Referitor la prezența ciupercilor în tumori, Ravid Straussman, cercetător principal la Institutul de Ştiinţe Weizmann a menționat: ”Descoperirea faptului că ciupercile sunt prezente în mod obişnuit în tumorile umane ar trebui să ne determine să le explorăm mai bine efectele potenţiale şi să reexaminăm aproape tot ceea ce ştim despre cancer printr-o ‘lentilă cu microbiom”, potrivit dcnews.ro.