International

Descoperire revoluționară în tratamentul cancerului! Un nou vaccin poate opri răspândirea tumorilor

vaccin cancer
sursă foto cnbc

Într-un studiu aflat în stadiu intermediar, adăugarea unui vaccin experimental pe bază de ARNm de la Moderna Inc. (MRNA.O) și Merck & Co. (MRK.N) a redus riscul de răspândire a celui mai mortal cancer de piele cu 65% față de tratamentul doar cu imunoterapie, au raportat luni, 5 iunie, companiile.

Având în vedere aceste date și cele anterioare, Moderna ia în considerare posibilitatea de a solicita o aprobare mai rapidă din partea autorităților de reglementare pentru acest tratament, a declarat compania investitorilor după ce a prezentat rezultatele la reuniunea Societății Americane de Oncologie Clinică din Chicago.

„O parte din incertitudinea reziduală pare să dispară cu privire la această potențială (opțiune)”, a declarat președintele Moderna, Stephen Hoge. Datele au urmat unor date anterioare promițătoare ale studiului care au arătat că vaccinul mRNA personalizat administrat în combinație cu Keytruda de la Merck a redus riscul de deces sau de recidivă a melanomului (cancerul mamar) cu 44%, comparativ cu Keytruda singur.

Tehnologia ARNm poate fi utilizată pentru vaccinul împotriva cancerului

Constatările se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi care sugerează că tehnologia ARNm, care a devenit proeminentă în timpul pandemiei COVID-19, poate fi utilizată pentru a asambla vaccinuri personalizate care antrenează sistemul imunitar să atace tipul specific de celule canceroase din tumorile unui pacient.

Oamenii de știință urmăresc de zeci de ani descoperirea unui vaccin pentru tratarea cancerului, cu puține succese anterioare. Experții spun că vaccinurile cu ARNm, care pot fi produse în doar opt săptămâni, asociate cu medicamente care stimulează sistemul imunitar, ar putea duce la o nouă generație de terapii împotriva cancerului.

Se speră la „o paradigmă de tratament complet nouă în cancer, care va fi mai bine tolerată și va fi unică pentru tumorile individuale ale pacienților”, a declarat Dr. Jane Healy, un director care supraveghează în dezvoltarea timpurie a tratamentelor împotriva cancerului la Merck.

Moderna a declarat în timpul apelului său pentru investitori că a început un studiu de confirmare de fază 3, pe care speră să îl deschidă în al treilea trimestru al acestui an.

Colaborarea Merck/Moderna este una dintre cele câteva care combină medicamente puternice care dezlănțuie sistemul imunitar pentru a ținti cancerele cu tehnologia vaccinului ARNm. Partenerul Pfizer (PFE.N) pentru vaccinul COVID, BioNTech SE (22UAy.DE) și Gritstone Bio Inc (GRTS.O), partener al Pfizer (PFE.N), adoptă abordări similare folosind tehnologia ARNm.

Cum funcționează vaccinul

Toate vaccinurile vizează neoantigene, noi mutații care sunt prezente doar pe tumori. Țintirea acestor proteine unice permite sistemului imunitar să ucidă celulele canceroase, lăsând în același timp nevătămat țesutul sănătos.

Trucul constă în a determina care dintre numeroasele mutații este cauza cancerului. Pentru a realiza acest lucru, tumorile sunt îndepărtate, iar compoziția lor genetică este cartografiată cu ajutorul secvențierii ADN de generație următoare. Companiile folosesc inteligența artificială pentru a prezice care mutații vor fi cele mai eficiente ținte. Acestea sunt folosite pentru a construi un vaccin individualizat care vizează doar mutațiile din tumora pacientului.

În timpul acestui proces, pacienții primesc, de obicei, o imunoterapie, cum ar fi Keytruda sau Tecentriq de la Roche (ROG.S), care blochează un mecanism pe care cancerul îl folosește pentru a se ascunde de sistemul imunitar, informează Reuters.