Actual International

S-a decis. Japonia interzice exportul de vaccinuri și echipamente medicale către Rusia

S-a decis. Japonia interzice exportul de vaccinuri și echipamente medicale către Rusia
unsmil.unmissions.org

Printr-o decizie de ultimă oră a oficialilor japonezi, exportul de vaccinuri și echipamente medicale către Rusia va fi interzis de Japonia, în scurt timp. Când anume și despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

S-a decis. Japonia interzice exportul de vaccinuri și echipamente medicale către Rusia

Exportul de vaccinuri și echipamente medicale către Rusia va fi interzis de Japonia începând cu data de 3 februarie 2023.

După cum s-a anunțat vineri, 27 ianuarie 2023, pe site-ul oficial al Ministerului Economiei, Comerțului și Industriei din Japonia, autoritățile țării vor interzice furnizarea de vaccinuri, echipamente medicale, medicamente și kituri de diagnosticare către Rusia. Această măsură va intra în vigoare la 3 februarie a.c.

Lista de materiale include 92 de articole, al căror acces, potrivit guvernului japonez, poate afecta consolidarea potențialului militar al Rusiei. Printre aceste restricții se numără echipamente pentru explorarea câmpurilor de petrol și gaze și lucrul cu materiale radioactive, vaccinuri și substanțe toxice.

Restricțiile se vor aplica, de asemenea, furnizării către Rusia de următoarele: sisteme de tunuri cu apă, bastoane de poliție, cătușe, gaze lacrimogene, praf pentru amprente, dispozitive de detectare a explozibililor, generatoare portabile, roboți, echipamente de control cu raze X, precum și anumite substanțe cu o toxicitate echivalentă cu cea a substanțelor chimice militare.

Un nou pachet de sancțiuni antirusești care urmează să fie implementat de guvernul japonez include 49 de companii, precum și 36 de persoane fizice.

Momentul ales de Tokyo pentru acest ultim anunț de măsuri antirusești nu a fost făcut întâmplător. Japonia prezidează G7 în acest an, iar premierul Fumio Kishida trebuie să își demonstreze în mod clar solidaritatea cu celelalte țări G7 în politica lor de limitare a Rusiei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, urmează să viziteze Tokyo săptămâna viitoare. Este evident că criza ucraineană va deveni unul dintre subiectele principale în timpul discuțiilor sale cu șeful cabinetului japonez. Fumio Kishida și-a anunțat, de asemenea, planurile de a merge în Ucraina în luna februarie, după cum relatează presa externă.