Diverse

Descoperire stranie. Arheologii din Egipt au găsit un mormânt antic în care se afla un copil cu 142 de câini

Descoperire stranie. Arheologii din Egipt au găsit un mormânt antic în care se afla un copil cu 142 de câini
Centre for Egyptological Research/CEI RAS

O descoperire stranie a avut loc în Egipt. Arheologii spun că este vorba despre un mormânt antic. Aici au găsit oasele unui copil, dar și rămășițele unui număr impresionant de 142 de câini, lângă el.

Descoperire stranie. Arheologii din Egipt au găsit un mormânt antic în care se afla un copil cu 142 de câini alături

Un misterios și straniu mormânt antic în care se afla un copil cu 142 de câini a fost descoperit de arheologi în necropola din Oaza Faiyum din Egipt.

Această descoperire neobișnuită a fost raportată miercuri, 18 ianuarie 2023, de către Heritage Daily. Publicația a precizat că rămășițele animalelor au fost examinate de zoologul Galina Belova. În opinia ei, toate au murit în același timp. Nu există semne de violență împotriva lor, a subliniat ea.

Prima opinie avizată. Pe corpurile câinilor era prezentă o argilă de culoare albastră. Se pare că acest lucru era obișnuit în rezervoarele din vremea Egiptului Antic. Poate că a avut loc o inundație, iar animalele s-au înecat împreună cu acel copil, a sugerat expertul.

Totodată, potrivit site-ului web al Centrului de Cercetări Egiptologice al Academiei de Științe a Rusiei (CEI RAS), arheologii din Egipt au descoperit un mormânt misterios. Această descoperire incredibilă a fost făcută în necropola de la Faiyum, la vest de râul Nil, la aproximativ 62 de mile sud de Cairo. Oaza este înconjurată de rămășițele mai multor sate antice situate nu departe de orașul Crocodilopolis/Arsinoe, care era dedicat zeului crocodililor Sobek.

A doua opinie. ”Un copil de opt-nouă ani a fost așezat peste cadavrele a 142 de câini de vârste diferite, majoritatea căței (87%)”, au explicat specialiștii de la Academie. Aceștia au estimat că locul de înmormântare aparține perioadei romane și datează undeva între secolul I î.Hr. și secolul I d.Hr.

Și un al treilea punct de vedere. Anterior, se cunoștea un singur caz de înmormântare a unui copil cu câini. Acesta a avut loc: „pe teritoriul necropolei de elită de la Hierakonpolis (HK6)”, potrivit Academiei Ruse de Științe.

Înmormântările precum cele descoperite de specialiștii Centrului nu sunt tipice pentru Egipt. Înmormântarea în masă a câinilor poate indica și o posibilă manifestare a ideilor religioase și magice ale egiptenilor și ale străinilor care trăiau în Fayum, care a dat naștere unor noi forme de practici rituale.

Oricum ar fi, motivul exact pentru care un copil se află în repectivul mormânt rămâne, mai departe, un mister.