Categories: Lifestyle

Descoperiri fabuloase ale doctorului Mihai Niculescu. Moştenirea genetică influențată de ceea ce mâncăm?

Senatul Ştiinţific al Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României organizează în aceste zile, online, primul Târg de Invenţii şi inovaţii în domeniul alimentar din România.

Așa cum spune și denumirea evenimentului, cu această ocazie vor fi prezentate cele mai recente descoperiri în domeniul nutritiei.

Ceea ce mâncăm poate influenţa moştenirea genetică

Dr. Mihai Niculescu, autorul celui mai complex studiu nutri-genetic la nivel mondial este expert în nutri-genomică şi doctor în Ştiinţe la University of North Carolina din Chapel Hill va prezenta ultimele descoperiri în domeniu.

Omul de știință studiază legătura dintre nutrienţi şi structura genetică a unui om, ioar concluziile sunt fabuloase. „Ceea ce mâncăm poate influenţa moştenirea genetică pe care o transmitem generaţiilor următoare. Iar structura genetică unui om influențează necesarul de nutrienţi” spune dr. Mihai Niculescu.

„Sunt multe rezultate interesante. Structura genetică afectează modul în care reacționăm la alimente, în două feluri, și anume prin variațiile genetice pe care le avem.

În al doilea rând, prin anumite modificări chimice și care sunt un domeniu foarte interesant de studiu și aceste caracteristici se pot transmite, de la o generație la alta.

Printre descoperirile la care am lucrat se numără faptul că acum știm de exemplu că acei copii care sunt obezi și care au risc de diabet zaharat de tip 2, au o anumită semnătură genetică și acest lucru ne poate face să îi putem clasifica la risc mare sau scăzut, încă înainte de a-și manifesta diabetul de tip 2.

În oameni s-a văzut că ceea ce mănâncă bunicii poate afecta starea de sănătate a nepoţilor. În studii pe animale s-a văzut că lucrul ăsta merge până la generaţia a treia sau a patra.

Această predicţie are putere numai în măsura în care nu există intervenţii nutriţionale (…) Comparativ cu alte populaţii, cred că suntem undeva pe la mijloc.

În realitate însă, românul se hrăneşte foarte deficitar în ceea ce noi numim micronutrienţi.

Noi am publicat anul trecut un studiu făcut în România pe indivizi obezi care încercau să scadă în greutate, aşa cum ştiau ei. Nu aveau supervizarea nutriţionistului sau a medicului  şi am constatat că aproape toţi 30 şi ceva de mictonutrienţi erau deficitari de exemplu, în vitamina D.

Doar un individ din aproape 200 de oameni obezi ajungea să aibă aportul zilnic recomandat de vitamina D.  Deficitele de micronutrienţi sunt foarte puternice în România în acest moment”, spune Mihai Niculescu,expert nutrigenomică, potrivit antena3.ro

Ionescu Lucian

Lucian Ionescu a studiat la Faculatea de jurnalism, Spiru Haret, Bucuresti. Este jurnalist de peste 20 de ani, a scris articole pentru www.evz.ro, www.infoactual.ro,

Recent Posts

Câți bani se dau după recalcularea pensiilor? Formula de calcul

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a discutat despre recalcularea pensiilor și distribuirea taloanelor cu noile valori.…

5 ore ago

Cod galben de 1 mai! Zonele afectate

Marți, 30 aprilie, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben de vânt…

6 ore ago

Prețurile unor alimente au scăzut cu 18,69%. Raportul INS

Conform Buletinului statistic de prețuri al Institutului Național de Statistică, în februarie 2024, prețurile produselor…

7 ore ago

Donald Trump riscă închisoarea! Fostul președinte a fost amendat cu 9.000 de dolari

Judecătorul care supervizează procesul penal al lui Donald Trump legat de banii ascunși l-a amendat…

8 ore ago

Guvernul pregătește noi taxe! Cine va fi afectat

Echipa Ministerului de Finanțe lucrează în prezent la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului publicat…

9 ore ago

Sebastian Burduja, despre energia eoliană în Marea Neagră: România are un potențial de 76 GW

Marți, Klaus Iohannis a semnat decretul pentru a promulga Legea care reglementează energia eoliană offshore.…

10 ore ago

Parteneri

This website uses cookies.