Economic

Deși pare că veniturile salariale au crescut, realitatea este, însă, alta potrivit INS

Deși pare că veniturile salariale au crescut, realitatea este, însă, alta potrivit INS
evz.ro

În sectorul economic, angajații au beneficiat de mai mulți bani doar ca urmare a acordării de prime ocazionale.

Aparent, în anumite domenii, salariile au fost mai mari

Totuși, potrivit unui raport al Institutului Naţional de Statistică (INS), publicat în data de 12.09.2022,  în luna iulie 2022, câştigul salarial mediu brut a fost 6.405 lei, deci cu 8 lei (-0,1%) mai mic faţă de luna iunie 2022. Prin urmare, salariul mediu net a fost de 3.975 lei, în uşoară scădere, respectiv cu doi lei (-0,1%) raportat pe perioada de referinţă.

Cele mai mari valori ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), respectiv de 9.549 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (în valoarea de 2.273 lei).

În majoritatea activităţilor din sectorul economic, salariile medii nete au crescut în iulie 2022 ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Totdată, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie sau încasărilor mai mari (în funcţie de contracte sau de proiecte).

În ce domenii au scăzut salariile

Reduceri importante pentru salariile medii nete au fost înregistrate în activităţile de editare (-14,2%), fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, captarea, tratarea şi distribuţia apei, extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea produselor din tutun (între 4% şi 7%) şi în extracţia minereurilor metalifere, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, activităţi de spectacole, culturale şi recreative, colectarea şi epurarea apelor uzate (între 1,5% şi 4%).

Potrivit INS, în sectorul bugetar, s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna anterioară în:

  • sistemul de învâțământ, salariile au scăzut cu 6,6%, în principal ca urmare a reducerii sumelor, reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare
  • administraţia publică, salariile au scăzut cu 1,5%
  • sănătate şi asistenţă social,salariile au scăzut cu 1%.