Info Actual

Info Actual > Social > Detalii de ultimă oră despre incendiul devastator de la Spitalul „Matei Balș”. Raed Arafat, declarații șocante”
Social

Detalii de ultimă oră despre incendiul devastator de la Spitalul „Matei Balș”. Raed Arafat, declarații șocante”

Detalii de ultimă oră despre incendiul devastator de la Spitalul „Matei Balș”. Raed Arafat, declarații șocante”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat  a afirmat, vineri seară, la postul Antena 3, că reţeaua electrică a unităţii sanitare fusese recent renovată, iar în spital nu existau improvizaţii.

Explicațiile lui Raed Arafat

„Unii încearcă să întoarcă misiunea de salvare tocmai împotriva instituţiilor salvatoare”.

Arafat precizează că nu se cunoaşte cauza incendiului şi că pot fi luaţi în calcul mulţi factori în această privinţă.

„Nu putem să comentăm în acest moment care e cauza incendiului. Încă nu putem comenta acest lucru, încă echipele de investigaţie îşi fac treaba lor şi s-ar putea să dureze această treabă, până stabilesc exact. Orice incendiu de acest fel, poate că au fost mai mulţi factori care l-au cauzat: uman, tehnic, orice poate să fie. Din câte ştiu, cel puţin din ce s-a afirmat astăzi de către managementul spitalului Balş, reţeaua electrică total renovată recent, că nu au fost improvizaţii din ce spun dânşii, dar, totuşi, ceva s-a întâmplat. Acest lucru, investigatorii trebuie să ne spună despre ce este vorba”, a afirmat Raed Arafat.

„Personalul medical şi-a făcut treaba”

„A fost o misiune de salvare pe care, din păcate, acum unii încearcă să o întoarcă tocmai împotriva instituţiilor salvatoare”, a adăugat Arafat.

El a precizat că pompierii au fost la locul incendiului în opt minute de la primul apel şi au intervenit cu 24 de maşini de stingere, patru autoscări şi patru de descarcerare, un punct mobil de comandă.

Declarațiile şefului ISU Bucureşti

Colonelul Orlando Şchiopu, , şeful ISU Bucureşti – Ilfov, a afirmat că incendiul s-a propagat atât pe verticală, cât şi pe orizontală, iar patru saloane ardeau generalizat, deşi unele erau despărţite de celelalte de un hol.

„Cele patru saloane care au ars era ca un furnal în mijlocul clădirii”, a povestit Şchiopu, comandantul intervenţiei de la “Balş”.

Acesta a precizat că în timpul incendiului au fost “manifestări foarte mari de fum şi gaze toxice”, iar în tipul intervenţiei vizibilitatea a fost foarte redusă.

„Ca să vorbim acum de cauza probabilă a incendiului sau despre sursa de aprindere este foarte devreme. Nu putem exclude niciun fel de sursă din cercetare, dar nu putem spune în mod clar şi concret, acum, tipul sursei de aprindere. În mod cert vom lua în considerate toate posibilităţile, toate scenariile posibile de evoluţie a incendiului şi în final, ne vom pronunţa”, a explicat şeful ISU Bucureşti – Ilfov.

El a adăugat că „s-ar putea să fie un concurs de împrejurări care au dus la apariţia acelui incendiu”.

Spitalul funcționa fără autorizație pentru securitatea la incendii

La Institutul Matei Balş nu fusese emisă autorizaţie de funcţionare privind securitatea la incendii, ci doar un aviz,

Raed Arafat a recunoscut că Institutul primise un avertisment pe această temă în 2020.

„Avizul a existat, pe documentaţie. Nu este emisă autorizaţie. Poate mai trebuiau date alte documente. ISU Bucureşti a stabilit lipsa autorizaţiei şi a dat un avertisment în acest sens în noiembrie 2020. Să se înţeleagă un lucru. Poate chiar şi dacă era autorizaţie, tragedia tot avea loc.

Trebuie să ştim că autorizaţia este o acreditare din partea pompierilor că respectă condiţiile de prevenire, dar nu garantează că nu va fi un incident sau că împrejurimile nu vor duce la o tragedie”, a spus Raed Arafat.