Social

Detalii de ultimă oră despre revenirea la normalitate. Ce spune Raed Arafat

Detalii de ultimă oră despre revenirea la normalitate. Ce spune Raed Arafat

Detalii de ultimă oră despre revenirea la normalitate. Șeful DSU, Raed Arafat, vine cu noi informații despre revenirea românilor la normalitate. Medicul atrage atenția că o relaxare totală a măsurilor restrictive este imposibilă în acest moment, fiind necesară în continuare respectarea măsurilor de protecție.

Detalii de ultimă oră despre revenirea la normalitate. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Autoritățile spune că autoritățile trebuie să țină constan în deciziile luate de balanţa între impactul pe sistemul sanitar, pe sănătatea publică şi între aspectele economice.

România n-a intrat în lockdown total

„Trebuie să fie o balanţă pe care să o păstrăm continuu între impactul pe sistemul sanitar, impactul pe sănătatea publică şi, pe partea cealaltă, aspectele economice şi aspectele pentru care să le redăm activitatea.

România nu este în lockdown cum au fost şi sunt încă alte ţări. România n-a intrat în lockdown total aproape niciun minut. (…) Foarte multe activităţi economice au continuat. E adevărat că avem impact doar pe anumite domenii, şi le înţeleg supărarea şi reacţiile, dar, în acelaşi timp, şi ei trebuie să înţeleagă că o relaxare precoce în anumite domenii poate să însemne o restricţionare mai mare ulterior. Şi asta este balanţa care se joacă la acest moment când se ia o decizie”, a spus Arafat la dezbaterea online ”Testarea COVID în România, la un an de la debutul pandemiei”, organizată de DC News.

Detalii de ultimă oră despre revenirea la normalitate. Ce spune Raed Arafat

Raed Arafat a precizat că România stă bine la capitolul vaccinare, lucru care poate face posibilă revenirea mai rapidă la viața normală. Pentru ca acest lucru să fie posibil, imunizarea în rândul populației trebuie să ajungă la 60-70%.

„Cu cât avansăm în campania de vaccinare, cu atât o să avem premisa într-adevăr să reluăm unele activităţi mai uşor. Dar în acest moment, încă, numărul celor vaccinaţi este insuficient ca să putem să spunem că are un impact general pe populaţie şi pe ţară. Încă suntem la un procent mic, trebuie să ajungem la un procent de 60-70% să spunem că stăm liniştiţi”, a explicat Arafat.

Arafat: Arătaţi-mi o ţară din Europa care face acest lucru

În legătură cu posibilitatea introducerii testării obligatorii, Raed Arafat a precizat că acest subiect nu intră în responsabilitatea sa, însă a subliniat că o astfel de decizie ar putea nemulțumi multă lume.

„Nu ştiu nicio ţară care face asta. Arătaţi-mi o ţară din Europa care face acest lucru: „că vă lăsăm să faceţi totul dacă sunteţi testaţi”. Dubaiul a făcut asta, a deschis turismul din noiembrie şi, până acum, de patru ori a crescut numărul cazurilor. (…) Dacă impui testarea respectivă, dacă ştii că nu rezolvă sută la sută problema,înseamnă că ai mai luat o măsură care nu rezolvă sută la sută problema. Trebuie văzut care este impactul ei. (…) Revenirea la normalitatea totală, la acest moment, este imposibilă, există şansă dacă continuăm vaccinarea şi aplicarea măsurilor de protecţie”, a conchis șeful DSU.