Actual

Dezastrele naturale au cauzat daune de 250 de miliarde de dolari. Asigurătorii refuză să plătească jumătate din pierderi

Cutremur Turcia Sursa foto AP News dezastrele naturale
sursa foto arhiva companiei

În cursul anului 2023, dezastrele naturale survenite la nivel global au generat pierderi economice globale estimate la 250 de miliarde de dolari. Printre evenimentele catastrofale se numără cutremurele din Turcia și Siria, precum și furtunile extreme din Statele Unite. Cu toate acestea, compensațiile oferite de asiguratori au acoperit mai puțin de jumătate din aceste daune.

Concret, pierderile din anul 2023 au înregistrat o descreștere la 95 de miliarde de dolari, comparativ cu anul precedent. În 2022, dezastrele naturale au cauzat daune în valoare de 125 de miliarde de dolari. Cutremurele produse în Turcia și Siria au avut un impact devastator la nivel mondial, soldându-se cu aproximativ 58.000 de decese. Costul total al pierderilor înregistrate în cele două țări a atins suma de 50 de miliarde de dolari. Asiguratorii au acoperit doar 5,5 miliarde de dolari din această sumă.

Statele Unite au fost afectate în anul 2023 de furtuni extreme caracterizate prin ploi torențiale, vânt puternic, grindină și inundații, generând cele mai mari pierderi înregistrate vreodată. Pierderile economice în SUA au atins suma de 50 de miliarde de dolari, în timp ce în Europa acestea s-au cifrat la opt miliarde de dolari, conform informațiilor transmise de Economica.net.