Info Actual > Diverse > Dezastru ecologic în Marea Marmara. Sunt amenințate Marea Neagră și Marea Egee
Diverse

Dezastru ecologic în Marea Marmara. Sunt amenințate Marea Neagră și Marea Egee

Dezastru ecologic în Marea Marmara. Sunt amenințate Marea Neagră și Marea Egee

„Mucilagiul marin” care a invadat recent coastele turce ale Mării Marmara, care leagă Marea Neagră de Marea Egee, este pe cale să se transforme într-un dezastru ecologic regional, au avertizat biologi turci, relatează joi dpa și Anadolu Agency și dpa.

Substanţa vâscoasă, cunoscută sub numele de „mucus de mare” sau „mucilagiu marin”, a acoperit coastele Istanbulului şi a altor mari centre urbane de la Marea Marmara la începutul lunii mai. Cercetătorii arată că aceasta este produsă de nişte alge supraîncărcate cu microoganisme care sufocă viaţa marină.

Este doar o chestiune de timp înainte ca mucilagiul din Marmara să se extindă către Marea Neagră şi Marea Egee, a declarat pentru dpa hidrobiologul Levent Artuz.

Levent Artuz, care conduce o echipă formată din aproape 20 de experţi, a monitorizat 450 de locaţii din Marea Marmara de la începutul anului 2021, înainte ca substanţa lipicioasă să se răspândească pe o suprafaţă întinsă a mării.

Catastrofă provocată de om, rezultatul a zeci de ani

Artuz a afirmat că este vorba de o catastrofă provocată de om și este rezultatul a zeci de ani, exacerbată de deversarea necontrolată de materiale industriale şi deşeuri menajere în apă. Această poluare a slăbit ireversibil ecosistemul Mării Marmara. Totodată, biologul marin a avertizat că mucilagiul nu se poate descompune din cauza lipsei de oxigen din Marmara.

„Este pe cale să devină o problemă internaţională, un coridor biologic poate transporta substanţa rapid”, a mai spus el, cerând ţărilor învecinate să ia măsuri de precauţie.

 

Ţările de coastă precum Rusia, România şi Grecia ar trebui să-şi coordoneze eforturile pentru a reduce la minim o poluare excesivă a mării, a mai declarat Artuz.

Mucilagiul a redus, deja, drastic, diversitatea peştilor din Marea Marmara în doar un an de zile.

„Numărul de specii dintr-o singură staţie a scăzut la 20 de la 200 anul trecut, 60% din specii au dispărut”, a adăugat Artuz.

Acesta este cea mai gravă situaţie de când biologii au început pentru prima dată să monitorizeze Marea Marmara, din 1954, a mai spus Artuz.