International

Dezvoltarea roboților încetinește. Economia americană mai slabă poate fi un motiv

roboți
Sursă foto: Dreamstime.com

Nici măcar o invazie de roboți nu poate învinge o economie în încetinire. Companiile din America de Nord au redus drastic comenzile pentru mașinile de înaltă tehnologie în al doilea trimestru, potrivit datelor compilate de Association for Advancing Automation, un grup industrial.

Încetinirea comenzilor a început la sfârșitul anului trecut, pe măsură ce creșterea ratelor dobânzilor și creșterea economică în scădere au redus apetitul pentru roboți noi, a declarat grupul, cunoscut și sub numele de A3.

„Nici măcar nu ne-am gândi să cumpărăm un robot în acest moment”, a declarat Nancy Kleitsch, director financiar al ICON Injection Molding, un producător de componente din plastic din Phoenix.

La fel ca mulți producători, afacerile ICON au crescut vertiginos în timpul pandemiei COVID-19, inclusiv cererea pentru tuburile sale din plastic folosite în testele pandemice. Dar cererea pentru tuburi și pentru alte părți ale activității companiei a scăzut acum la niveluri care nu au mai fost văzute de cel puțin șapte ani, a declarat Kleitsch.

Creșterea inflației din SUA este îngrijorătoare

Multe alte companii par să împărtășească ezitarea ICON în ceea ce privește roboții. Fabricile și alți utilizatori industriali, inclusiv depozitele de comerț electronic și companiile de testare medicală, au comandat 7.697 de roboți în al doilea trimestru, o scădere de 37% față de anul trecut. Aceasta a urmat unei scăderi de 21% în primul trimestru și de 22% în trimestrul patru al anului trecut.

Vânzările de roboți au explodat în timpul pandemiei, deoarece producătorii s-au grăbit să folosească mașinile pentru a produce bunuri foarte necesare. Într-adevăr, chiar și cu încetinirea care a lovit la sfârșitul anului trecut, anul 2022 a marcat un an record pentru comenzi, potrivit A3.

Dar roboții sunt doar un tip de echipament de care companiile au nevoie, iar alte indicatori de cheltuieli au rezistat ceva mai bine în economia americană. Comenzile pentru bunuri de capital fără apărare, cu excepția aeronavelor – urmărite îndeaproape de economiști pentru a urmări tendințele în ceea ce privește cheltuielile întreprinderilor – au crescut cu 0,1% luna trecută, potrivit Departamentului Comerțului, sugerând că investițiile într-o gamă largă de echipamente ar putea continua să crească după ce și-au revenit în al doilea trimestru.

„Nu este vorba de faptul că ne-am înrăit în privința automatizării”, a declarat Jeff Burnstein, președintele A3, într-un interviu acordat Reuters. „Dar atunci când oamenii sunt îngrijorați de inflație și de economie, acest lucru afectează totul – se rețin”.

Industria roboticii se dezvoltă continuu

Unele industrii par să fi investit prea mult în roboți în timpul recentului boom. Companiile de comerț electronic, de exemplu, s-au grăbit să construiască depozite extrem de automatizate în anticiparea creșterii continue și toride a cererii de bunuri. Nu a fost așa. O altă problemă, a spus Burnstein, au fost companiile care au comandat prea mulți roboți, deoarece se temeau de întârzieri în lanțul de aprovizionare.

„Erau îngrijorați că nu vor obține ceea ce aveau nevoie, așa că au cumpărat în exces”, a spus el. Burnstein a adăugat că A3 se așteaptă ca slăbiciunea comenzilor de roboți să continue până în trimestrul al patrulea sau la începutul anului viitor, potrivit Reuters.

Un factor care a contribuit la creșterea vânzărilor de roboți în ultimii ani a fost piața forței de muncă. Rata șomajului în iulie – de 3,5% – a fost aproape de nivelurile care nu au mai fost înregistrate de mai bine de 50 de ani. Dar deficitul de lucrători se atenuează. Un alt indicator care măsoară numărul de locuri de muncă vacante în SUA a scăzut în iulie la cel mai scăzut nivel din ultimii aproape 2 ani și jumătate, în condițiile în care piața muncii a încetinit, a anunțat marți Departamentul Muncii.