Lifestyle

Diamantele roz, prețuri exorbitante pe piață. Descoperă secretul aspectului unic

Diamantele roz, prețuri exorbitante pe piață. Descoperă secretul aspectului unic
sursa foto descopera.ro

Diamantele roz, unicitate și eleganță. Cercetătorii au descoperit „secretul” rarității diamantelor roz. Acestea se găsesc aproape exclusiv în Australia, ceea ce explică prețul lor astronomic, potrivit unui studiu publicat marți. Mai mult de 90% din toate diamantele roz existente provin din mina Argyle, închisă recent în nord-vestul Australiei.

Dar nimeni nu știa cu adevărat de ce au fost găsite acolo, la marginea continentului sudic. În condițiile în care majoritatea minelor de diamante se află pe continent, precum cele din Africa de Sud sau din Rusia.

Diamantele roz, unicitate și eleganță

O echipă australiană explică în revista Nature Communications că aceste minerale rare s-au format în urma dezmembrării primului super-continent al Pământului, în urmă cu 1,3 miliarde de ani. Cele două „ingrediente” necesare pentru fabricarea unui diamant roz erau deja cunoscute, a declarat pentru AFP primul autor al studiului, Hugo Olierook, de la Universitatea Curtin din Perth, Australia.

Diamantele roz, unicitate și eleganță. Primul ingredient este carbonul, aflat la mare adâncime de mai puțin de 150 km. Acest carbon este grafit vulgar, de tipul celui folosit la minele de creion și „care nu arată prea bine pe o verighetă”, a glumit cercetătorul. Al doilea „ingredient” este o presiune colosală, suficientă pentru a schimba culoarea unui diamant transparent, dar fără a-l forța prea mult. „Apăsați doar puțin și devine roz. Dar dacă mai apeși puțin, devine maro”, explică geologul.

Istoria îndelungată a pietrelor prețioase

Sursa foto: Boursorama

Sursă foto: Boursorama

Descoperirea echipei australiene ajută la explicarea a ceea ce a făcut ca diamantele roz să țâșnească din scoarța terestră. Acesta ajungând aproape de suprafață. Inițial, s-a crezut că mina Argyle s-a format în urmă cu 1,2 miliarde de ani. Dar nu era clar cum ar fi putut fi aduse diamantele acolo, în absența oricărui fenomen geologic asociat. Cercetătorii au rafinat apoi datarea zăcământului prin măsurarea vârstei elementelor din cristalele minuscule. Ei au ajuns la o concluzie. Formațiunea are o vârstă de 1,3 miliarde de ani.

Această vârstă corespunde fracturii primului super-continent, cunoscut sub numele interschimbabil de Nuna sau Columbia. Înainte de aceasta, „toate masele terestre erau aglomerate împreună”, potrivit domnului Olierook. Presiunea care a colorat diamantele s-a produs atunci când masele de uscat din vestul și nordul Australiei s-au ciocnit acum 1,8 miliarde de ani. Această masă s-a fracturat 500 de milioane de ani mai târziu. Iar în acel moment, magma a ieșit la suprafață, trăgând diamantele roz spre exterior, „ca un dop de șampanie”, potrivit dlui Olierook.

Un paradis al diamantelor roz

Diamantele roz, unicitate și eleganță. Timp de 200 de ani, căutarea diamantelor a fost concentrată pe terenuri continentale, observă cercetătorul. Dar descoperirea publicată marți ar putea să reașeze cărțile în această căutare. Centurile muntoase create de fracturarea supercontinentului Nuna au potențialul de a deveni tot atâtea „paradisuri ale diamantelor roz”, potrivit geologului. Acesta explică că există zone potențiale în Canada, Rusia, Africa de Sud și Australia.

Alte situri legate de acest eveniment geologic nu au produs niciun diamant roz, notează el. Acest lucru ar putea sugera că „rozul ar putea fi un atribut unic al Argyle”. Dacă acesta este cazul, prețul diamantelor roz nu poate decât să continue să crească, deoarece nu există concurenți pentru mina, care se va închide în 2020 din motive economice, conform Boursorama .