Social

Diaspora ignoră sfatul președintelui. Aproape 10.000 de români s-au întors acasă

Diaspora ignoră sfatul președintelui. Aproape 10.000 de români s-au întors acasă, doar în ultimile 24 de ore. Potrivit Poliţiei de Frontieră, pe sensul de intrare au fost aproximativ 9.400 persoane cu 7.000 mijloace de transport. Pe sensul de ieşire 9.600 persoane cu 6.600 mijloace de transport.

Dispozitivul de supraveghere şi control al frontierei de stat este suplimentat

În această perioadă, dispozitivul de supraveghere şi control al frontierei de stat este suplimentat, atât în punctele de trecere a frontierei, cât și pe fâșia de frontieră. Zilnic, aproximativ 4.400 de polițiști de frontieră sunt la datorie, mare parte dintre ei în punctele de frontieră la controlul documentelor.

În acelaşi interval de timp, la frontiera cu Ungaria s-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control aproximativ 10.800 de persoane şi 8.400 de mijloace de transport. Din acestea, pe sensul de intrare în ţară au fost aproximativ 5.700 de persoane cu 5.100 mijloace de transport.

Oamenii sunt conduși spre locații de carantinare sau autoizolare

Formalitățile de frontieră necesită un timp mai mare de procesare.  Deoarece, pe lângă controlul specific la intrarea în țară, persoanele sunt preluate de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică.  Oamenii trebuie să completeze declaraţia pe proprie răspundere și efectuarea controlului epidemiologic.

După încheierea formalităților și stabilirea măsurile dispuse de către personalul medical aflat în punct, mașinile sunt preluate de către echipaje de poliţie şi jandarmi pentru a fi conduse spre locațiile stabilite pentru carantinare sau pentru autoizolare.

Amenzi în valoare de 2.800 lei

În zonele de competenţă – punctele de trecere şi „frontiera verde” – poliţiştii de frontieră au constatat 13 fapte ilegale. E vorba de 3 infracţiuni şi 10 contravenţii săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini.

Au fost descoperite, independent sau în colaborare cu alte instituţii, bunuri nedeclarate (ce urmau a fi introduse ilegal în ţară), care depăşeau plafonul vamal admis ori suspecte a fi contrafăcute, în valoare totală de aproximativ 2.000 lei. Valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la peste 2.800 lei. Nu s-a permis intrarea în ţară a 5 cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege.