Diverse

Diferențe uriașe între pensiile normale și cele speciale. Cine e românul cu cea mai mare pensie

Diferențe uriașe între pensiile normale și cele speciale. Cine e românul cu cea mai mare pensie

În timp ce unii pensionari reușesc cu greu să trăiască de la o zi la alta, există și români care încasează lunar pensii uriașe. Pentru că fac parte dintr-o categorie privilegiată.

Deși pare greu de crezut există o persoană în România a cărei pensie depășește cu mult orice ideea de pensionar. E vorba de un magistrate care încasează nici mai mult, nici mai puțin decât 41.350 de lei.

Care e cea mai mare pensie în rândul piloților

Pensii foarte mari au și foștii piloți, iar din rândul acestora cel mai fericit pensionar a încasat 34.150 de lei valoare netă. Nici foștii angajați ai Curții de Conturi nu se gândesc la inflație, în rândul acestora cea mai mare pensie ajungând la 30.200 de lei. La polul opus se află și pensionarul de la Curtea de Conturi care primește doar 4600 de lei.

Există și procurori cu pensie de 2400 de lei

În ceea ce privește funcționarii parlamentari, în luna octombrie s-au încasat 16.700 de lei, bani în mână. Chiar și în cazul pensiilor speciale diferențele sunt foarte mari. Astfel că există procurori care au pensii de 2400 de lei sau foști diplomați care primesc doar 1400 de lei pe lună.

Odată cu reforma pensiilor speciale, toate pensiile de lux vor fi recalculate în șase luni. Nici o pensie nu poate să fie mai mare decât salariul, iar vârsta de pensionare crește treptat.

S-a adoptat Legea pensiilor speciale

Potrivit noului proiect de lege, se vizează reducerea cheltuielilor cu pensiilor de serviciu, prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). „Actul normativ adoptat respectă atât prevederile PNRR, cât și deciziile CCR și urmărește ajustarea cheltuielilor totale cu pensiile și indemnizațiile de serviciu, conform angajamentelor asumate.

Pensiile de serviciu vor fi calculate plecând de la vechimea în specialitate

Modificările adoptate stabilesc faptul că pensiile de serviciu vor fi calculate plecând de la vechimea în specialitate și cu reducerea procentului de calcul raportat la venitul obținut, iar stagiul de contributivitate minim va fi similar celui aplicat în sistemul public de pensii.

Practic, nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depășească salariul primit în perioada activă, iar pensiile care sunt deja în plată se vor recalcula pentru a respecta noul principiu și pentru a elimina inechitățile între beneficiarii care sunt deja în plată și viitorii pensionari”, se arată în comunicatul emis de către Ministerul Muncii.