Social

Distrugerea parcului Herăstrău de Daniel Tudorache oprită de Tribunalul București

Distrugerea parcului Herăstrău de Daniel Tudorache a fost oprită de Tribunalul București, a anunțat Nicușor Dan pe pagina sa de socializare.

Tribunalul București a suspendat, marți, avizul de mediu pentru Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 1, prin care deveneau construibile părți din Parcul Herăstrău, din Pădurea Băneasa și alte spații verzi din Sectorul 1. Avizul a fost emis de Agenția de Mediu București și a fost atacat în instanță cu succes.

În Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 1, aflat în procedură de avizare și afișat pe site-ul Primăriei Capitalei, baza Pro Rapid urmează să fie transformată din zonă verde în pol de dezvoltare urbană, în care se pot construi centre de afaceri, servicii publice, spații publice, spații comerciale și centre culturale. Parcul Herăstrău, actualul Parc Regele Mihai, monument istoric, urma să își pierdă statutul special și să devină un parc obișnuit, iar pe terenurile proprietate din parc se pot construi locuințe pe 50% din suprafață.

Distrugerea parcului Herăstrău de Daniel Tudorache oprită de Tribunalul București

Acțiunea în instanță a fost inițiată de cinci ONG-uri: Asociația Salvați Bucureștiul, Fundația Eco-Civica, Asociația Salvați Cartierele Dămăroaia și Bucureștii Noi, Asociatia Cartierul Rezidential Drumul Stegarului – Odai și Asociația Protecția Lacului Băneasa.

”Fără avizul de mediu, Gabriela Firea și Daniel Tudorache nu mai pot înainta cu PUZ-ul care ar fi desfigurat sectorul 1. Este procesul cu nr. 169 câștigat de Asociația Salvați Bucureștiul pe litigii de mediu, construcții și protejarea patrimoniului”, a scris Nicușor Dan pe pagina de Facebook.

 

Contactat de HotNews.ro, primarul Daniel Tudorache a declarat că la baza sportivă Pro Rapid este o greșeală și va rămâne spațiu verde. Primarul Sectorului 1 spune că planșele de pe site-ul Primăriei Capitalei sunt mai vechi și acestea au fost deja modificate: atât baza sportivă cât și Parcul Herăstrău rămân spații verzi protejate.