International

Dmitri Medvedev, avertisment la adresa NATO privind livrarea de avioane către Ucraina. Ar echivala cu intrarea în război direct împotriva Rusiei

Rusia și Ucraina
sursa foto: dreamstime.com

Fostul preşedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, a avertizat recent NATO cu privire la punerea la dispoziţia Ucrainei a avioane de luptă. Astfel, acest fapt, alături de asigurarea întreţinerii aeronavelor în Polonia, ar echivala cu intrarea în război a Alianței Nord-Atlantice în război direct împotriva Rusiei, transmite Reuters.

De asemenea, oficialul rus a explicat că și mercenarii și instructorii militari străini care îi vor ajuta pe ucraineni să folosească și să repare aceste avioane vor fi considerați o țintă militară legitimă. Anunț a fost dat de fostul lider rus pe aplicația Telegram.

Dmitri Medvedev, avertisment pentru NATO

„Şi oricine decide livrarea (şi repararea) unor astfel de echipamente sau mijloace de distrugere, precum şi mercenarii şi instructorii militari străini, vor trebui să fie consideraţi o ţintă militară legitimă”, a scris el joi pe Telegram.

Mai mult el a mai arătat că acest lucru a fost probabil singurul lucru care i-a oprit pe „infantilii de occidentali” să furnizeze avioane şi arme cu rază lungă de acţiune „dependenţilor de droguri de la Kiev”, transmite Agerpres.

De asemenea, Medvedev, actualul vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a mai anunțat că nu se aşteaptă, totuşi, ca ei să reziste mult timp,”pentru că tentaţia de a distruge Rusia este mare”.

Cu toate că Dmitri Medvedev a fost perceput ca destul de liberal în perioada în care a exercitat funcţiile de prim-ministru şi preşedinte al Rusiei, în prezent afişează o poziţie extrem de dură în contextul războiului, observatorii estimând că, prin această atitudine, încearcă să îşi asigure poziţia în structura de putere din Federaţia Rusă.

Rusia spune că poate distruge sud-vestului Ucrainei și al Moldovei explodând depozitul de armament din Transnistria

Rusia a mai amenințat că ar putea arunca în aer depozitului de muniție de la Cobasna, ce va distruge sud-vestul Ucrainei și Moldova, susține un politolog rus, după ce Parlamentul Republicii Moldova a aprobat recent o declarație de condamnare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

În ședința de la 2 martie, parlamentarii moldoveni au votat în favoarea unui text introdus de partidul PAS al Maiei Sandu la 24 februarie, dată la care Rusia a  declanșat războiul pe scară largă asupra Ucrainei. Textul notează că, din 2014, Rusia poartă un război de agresiune neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei, care s-a transformat într-un război pe scară largă din 2022.

Declarația subliniază că acțiunile Rusiei constituie crime de război și reprezintă o încălcare gravă a principiilor de Drept international.  Federația Rusă este chemată să pună capăt războiului și să-și retragă forțele de pe întregul teritoriu al Ucrainei în cadrul granițelor recunoscute internațional.

Politologul Marat Bașirov a declarat că Ucraina și-a sporit semnificativ prezența militară de-a lungul graniței cu Transnistria, desfășurând peste 2.000 de militari și echipamente. Reacția vine după ce ministerul rus al Apărării a acuzat că armata ucraineană se pregătește să atace Transnistria, pretextul fiind o provocare care implică trupe ucrainene deghizate în militari ruși, iar acest lucru nu va rămâne fără răspuns, potrivit Izvestia. Acesta consideră că sunt suficiente forțe pentru a ataca Transnistria.

„De fapt, există un singur factor de descurajare. Adică depozitele de muniții din așezarea Cobasna unde erau depozitate arme din țările est-europene în urma prăbușirii Uniunii Sovietice. Dacă există amenințarea că aceste depozite pot fi confiscate, ele vor fi pur și simplu aruncate în aer. Explozia va echivala cu aruncarea a cinci bombe de la Hiroșima și va distruge sud-vestul Ucrainei împreună cu Moldova” a declarat Bașirov.