International

Politico: Occidentul se chinuie să-i îndeplinească lista de dorințe lui Zelenski. Care sunt șansele să primească avioane F-16

volodimir-zelenski sursa foto euronews
sursa foto euronews

În condițiile în care partenerii Ucrainei se grăbesc să trimită mai multe arme Kievului pe fondul unei ofensive rusești emergente, satisfacerea cererilor ucrainene devine tot mai dificilă, scrie Politico.

Ucraina încă așteaptă livrările promise de tancuri moderne. Avioanele de luptă, deși foarte discutate, sunt împotmolite în chinurile ezitării guvernului. În plus, Kievul folosește mii de cartușe pe zi – iar producția occidentală pur și simplu nu poate ține pasul.

În timp ce membrii Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, condus de SUA, se reunesc marți la Bruxelles pentru a coordona asistența în materie de armament pentru Ucraina, aceștia se confruntă cu presiuni pentru a accelera livrarea și a oferi forțelor ucrainene capacități și mai avansate.

Poate Occidentul să țină față cerințelor Ucrainei?

„Am primit semnale bune”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-un discurs video după vizitele la Londra, Paris și Bruxelles.

„Acest lucru este valabil atât pentru rachete cu rază lungă de acțiune și tancuri, cât și pentru următorul nivel al cooperării noastre – avioane de luptă”, a spus el, adăugând însă: „Trebuie să lucrăm în continuare la acest aspect”.

Și, în timp ce majoritatea partenerilor Ucrainei s-au angajat să răspundă la turneul lui Zelenski cu un sprijin extins în timp ce conflictul amenință să se agraveze, guvernele occidentale vor trebui să depășească obstacolele politice și practice.

„Este clar că ne aflăm într-o cursă logistică”, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în fața reporterilor. „Capacitățile cheie, precum muniția, combustibilul și piesele de schimb, trebuie să ajungă în Ucraina înainte ca Rusia să poată prelua inițiativa pe câmpul de luptă.”

Atât aprovizionarea existentă, cât și cea viitoare cu arme a Ucrainei vor fi pe masă atunci când grupul de apărare – format din aproximativ 50 de țări și cunoscut popular sub numele de formatul Ramstein – se va reuni la sediul NATO.

Formatul Ramstein

Aliații NATO vor organiza, de asemenea, o reuniune a miniștrilor apărării imediat după aceea pentru a asculta cea mai recentă evaluare a omologilor ucraineni și pentru a discuta despre viitoarele provocări ale alianței în materie de apărare.

Oficialii ucraineni vor folosi sesiunea, care ar avea loc de obicei la baza americană din Ramstein, Germania, pentru a împărtăși cu oficialii occidentali cele mai recente nevoi ale lor – de la apărarea aeriană la logistica terestră – în timp ce va fi, de asemenea, un loc de întâlnire pentru susținătorii Kievului pentru a verifica implementarea promisiunilor anterioare și disponibilitățile din viitorul apropiat.

Scopul sesiunii, a declarat un diplomat european de rang înalt, este „de a intensifica sprijinul militar în măsura în care este necesar – nu doar angajamentele, ci și livrările reale rapide sunt de o importanță deosebită”.

„Tancurile sunt necesare nu pe hârtie, ci pe câmpul de luptă”, a declarat diplomatul, care a vorbit sub rezerva anonimatului din cauza sensibilității discuțiilor.

Muniție, muniție, muniție, muniție

Una dintre cele mai presante probleme aflate pe masa de discuții de la Bruxelles în această săptămână este cum să menținem armele deja trimise în Ucraina în stare de tragere.

„Bineînțeles că este important să discutăm despre noi sisteme, dar cea mai urgentă nevoie este să ne asigurăm că toate sistemele care sunt deja acolo, sau care au fost promise, sunt livrate și funcționează așa cum trebuie”, a declarat Stoltenberg.

În timpul întâlnirilor de joi cu șefii UE, Zelenski și echipa sa au furnizat fiecărui lider o listă individualizată de solicitare de arme și echipamente, bazată pe stocurile și capacitățile cunoscute ale țării respective.

„Primul lucru de pe listă a fost, peste tot, muniția”, a declarat premierul estonian Kaja Kallas.

„Dacă ai echipamentul și nu ai muniția, atunci nu are niciun rost”, a declarat vineri liderul estonian reporterilor.

Și, în timp ce Ucraina are nevoie urgentă de cantități mari de muniție pentru a continua să lupte, stocurile proprii ale țărilor occidentale sunt pe sfârșite.

Europa rămâne fără apărare

„Este o preocupare foarte reală”, a declarat Ben Hodges, fost comandant al armatei americane din Europa. „Niciunul dintre noi, inclusiv Statele Unite, nu produce suficientă muniție în acest moment”, a declarat el într-un interviu telefonic duminică.

Munițiile vor fi, de asemenea, pe primul loc în cadrul sesiunii miniștrilor apărării din cadrul NATO de miercuri, care vor discuta despre stimularea producției de arme, muniții și echipamente, precum și despre viitoarele obiective de cheltuieli pentru apărare ale membrilor alianței.

Stimularea stocurilor și a producției, a subliniat luni Stoltenberg, „necesită mai multe cheltuieli de apărare din partea aliaților NATO”.

Și în timp ce șeful NATO a declarat că s-au înregistrat unele progrese în ceea ce privește lucrul cu industria în ceea ce privește planurile de creștere a țintelor de stocare, unii actuali și foști oficiali și-au exprimat frustrarea cu privire la ritmul de lucru.

Săptămâna trecută, Kallas a evocat ideea unor achiziții comune ale UE pentru a ajuta la stimularea producției și a grăbi livrările de arme și muniții către Ucraina, deși nu este clar dacă acest plan s-ar bucura de suficient sprijin în cadrul blocului – și cât de repede ar putea avea un impact.

Hodges consideră că întreprinderile au nevoie de un semnal mai clar al cererii din partea guvernelor. „Avem nevoie ca industria să facă mai mult”, a spus el.

Industria armelor trebuie alimentată cu bani

Dar el a precizat: „Acestea nu sunt organizații de caritate… sunt întreprinderi comerciale și, prin urmare, trebuie să aveți o comandă cu bani înainte ca ele să înceapă să facă acest lucru”.

Avioanele de vânătoare reprezintă o cerere prioritară pentru oficialii ucraineni, deși guvernele occidentale nu par încă pregătite să își ia angajamente concrete.

Numeroase țări și-au exprimat deschiderea de a furniza în cele din urmă avioane Ucrainei, ceea ce indică faptul că această chestiune nu mai reprezintă o linie roșie. Cu toate acestea, ezitarea rămâne.

Marea Britanie a mers cel mai departe până acum, anunțând că va instrui piloții ucraineni în domeniul avioanelor de vânătoare. Dar când vine vorba de furnizarea efectivă a aeronavelor, secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a avertizat că „nu este un simplu caz de tractare a unui avion la graniță”.

Președintele polonez Andrzej Duda, între timp, a declarat că trimiterea de avioane F-16 ar fi o „decizie foarte serioasă” care „nu este ușor de luat”, argumentând că țara sa nu are ea însăși suficiente avioane.

Pentru unii potențiali donatori, dezbaterea privind avioanele se învârte atât în jurul momentului, cât și al utilității.

Ce vor să facă ucrainenii cu avionele?

„Întrebarea esențială este: Ce vor să facă cu avioanele? Nu este clar”, a declarat un diplomat francez, care nu a fost autorizat să vorbească public. „Cred ei că, cu 50 sau 100 de avioane de luptă, pot să recucerească Donbasul?”, a spus diplomatul.

Diplomatul a spus că nu are rost să îi antreneze acum pe ucraineni pe avioanele occidentale. „Va dura peste șase luni pentru a-i antrena, deci nu răspunde imperativelor lor imediate”.

Dar, a adăugat diplomatul, „poate că unele țări ar trebui să le dea MiG-uri, avioane pe care chiar le pot pilota”.

Slovacia se apropie, de fapt, de trimiterea de avioane MiG-29 în Ucraina.

„Vrem să o facem”, a declarat un oficial slovac care nu a avut libertatea de a-și dezvălui identitatea. „Dar trebuie să stabilim detaliile cu privire la modul în care (o putem face n.r.)”, a spus oficialul, adăugând că mai trebuie să aibă loc un proces intern și discuții cu Ucraina.

Nu se așteaptă niciun anunț important cu jet de apă la reuniunea de marți, deși este probabil ca această problemă să fie discutată.

Unde sunt tancurile?

Și în timp ce guvernele occidentale au încheiat deja – cu mare fanfară – un acord pentru a furniza Ucrainei tancuri moderne, întrebările legate de livrările efective vor apărea, de asemenea, probabil la reuniunea de marți.

Conducerea Germaniei, în special, a subliniat că este timpul ca țările care au susținut ideea trimiterii de tancuri să se țină de cuvânt.

„Germania are o contribuție foarte importantă pentru a se asigura că oferim sprijin rapid, așa cum am făcut-o și în trecut”, a declarat săptămâna trecută cancelarul german Olaf Scholz.

„Ne străduim să ne asigurăm că mulți alții care s-au manifestat în trecut dau acum curs acestor acuzații cu degetul prin acțiuni practice”, a continuat el. Obiectivul Germaniei este ca Ucraina să primească tancuri până la sfârșitul lunii martie, iar instruirea a început deja.

Alături de tancuri, o altă solicitare pe care oficialii ucraineni o vor aduce probabil în discuție în această săptămână este cea a rachetelor cu rază lungă de acțiune.

Hodges, care a pledat pentru ca Occidentul să ofere Ucrainei armele de care ar avea nevoie pentru a recuceri Crimeea, a declarat că el crede că armele de precizie cu rază lungă de acțiune sunt cheia. „Așa se învinge masa cu precizie”.

Orice astfel de armă, a susținut el, „trebuie să fie în capul listei”.