Social

Document. Patriarhul Daniel, atitudine fermă în privința discursurilor bisericești. Ce scrie în scrisoarea adresată clericilor

Document. Patriarhul Daniel, atitudine fermă în privința discursurilor bisericești. Ce scrie în scrisoarea adresată clericilor

În urma discursurilor ținute de unii clerici „s-au exprimat public asupra unor chestiuni de interes național, mai ales cu opinii pro sau contra vaccinării anti-COVID-19”, Patriarhul Daniel a transmis o adresă către toate episcopiile BOR prin care le reamintește că trebuie să tacă. Singura voce avizată să comunice public este cea a Patriarhiei, relatează dobrogealive.ro.

Datată 21 octombrie, scrisoarea, este semnată chiar de Patriarhul Daniel și vine ca urmare a mai multor apariții publice a unor clerici și ierarhi care s-au exprimat cu privire la vaccinare. În textul scrisorii este nominalizat episcopul Ambrizie al Giurgiului, dar textul face referire și la alții. Un alt episcop care a îndemnat în mod repetat credincioșii să nu se vaccineze este Teodosie al Tomisului.

„Unii ierarhi și-au exprimat public puncte de vedere în mod unilateral, fără nicio consultare cu Mitropolitul lor sau cu Patriarhul României, deși respectivele probleme au un caracter național și privesc întrega Biserică Ortodoxă Română (…) O astfel de atitudine a avut-o Preasfințitul Ambrozie care a folosit predica din cadrul Sfintei Liturghii pentru a critica virulent autoritățile publice din România, în special pe președintele României”, scrie în scrisoare.

Foto: Dobrogealive.ro. Scrisoarea Patriarhului

PF Daniel le reamintește episcopilor că luările de poziție individuale nu respectă prevederile statutare și hotărârile sinodale referitoare la responsabilitatea și disciplina comunicării în BOR.

Cuvântarea Episcopului Giurgiului, PS Ambrozie

PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, l-a atacat dur pe preşedintele Iohannis în cadrul predicii ţinute, cu prilejul sărbătorii Cuvioasei Parascheva, la biserica din satul Pîslari, județul Giurgiu. Episcopul a numit pandemia „o făcătură” și i-a îndemnat pe credincioși să nu se grăbească să se vaccineze.

„Preşedintele ţării, care nu face nimic pentru ţară, şi care dezbină. A venit la Comana, s-a plimbat prin pădure cu bicicleta, dar nu a intrat la Sfânta Mănăstire unde este înmormântat voievodul binecredincios, fiul lui Mircea cel Bătrân, Vlad Ţepeş Voievod. (…) Nu vă speriaţi nici de Covid, nu vă grăbiţi să vă vaccinaţi, lăsaţi-i pe ei să se vaccineze întâi, întâi toţi parlamentarii şi toţi senatorii şi deputaţii (…) Vedeţi? Dau foc românilor în spitale! Cum se poate? S-a întâmplat la Bucureşti, pe urmă s-a întâmplat la Iaşi, la Constanţa, ard de vii în spitale! Sigur că e o făcătură!”.