Social

Documentul care te lasă fără pensie! Trebuie depus zilelea acestea

Pilonul II de pensii documentul sursa foto ziarul unirea
sursa foto arhiva companiei

Pensionarii care locuiesc în străinătate sunt obligați să completeze un document esențial pentru a continua să primească pensia. Termenul limită până la care trebuie depus documentul este 31 decembrie 2023. Cei care nu respectă această cerință vor fi excluși de la primirea pensiei.

Cetățenii români pensionari, care au contribuit la sistemul de pensii din țară și locuiesc în afara granițelor, sunt obligați să depună un certificat de viață.  Documentul asigură continuarea plăților pensiei în țara de reședință. Acest certificat, aparent un detaliu administrativ, devine esențial pentru menținerea fluxului financiar.

Procedura presupune transmiterea unui exemplar al certificatului de viață. Partea A,  trebuuie completată de către casa teritorială de pensii către beneficiarul nerezident, în luna octombrie a fiecărui an. Beneficiarul are obligația de a completa Partea B a certificatului în fața unei autorități legale din țara de reședință sau domiciliu. În cazul necesității, autoritatea legală poate certifica semnătura beneficiarului, completând Partea C a certificatului, conform informațiilor furnizate de Mediaflux.ro.