Diverse

Doi monștri marini au fost imortalizați în largul coastei San Diego. Imagini spectaculoase

Doi monștri marini au fost imortalizați în largul coastei San Diego. Imagini spectaculoase

Doi rechini megamouth (o specie extrem de rară) au fost filmați în largul coastei San Diego. Până acum, doar 269 de rechini megamouth (n. traducere Gură Uriașă) au fost văzuți vreodată în întreaga lume.

David Stabile pescuia împreună cu prietenii săi Val Costescu și Andrew Chang, la aproximativ 50 de kilometri în larg, când au văzut rechinii megamouth.

„În acest weekend, eu și prietenii mei am fost la pescuit în largul coastei San Diego și am filmat doi dintre cei mai neobișnuiți rechini de pe această planetă. Iată câteva imagini interesante pe care le-am surprins cu cei doi rechini megamouth”, a scris Stabile pe Twitter.

În videoclipurile care au fost distribuite pe Twitter și Facebook, rechinii pot fi văzuți înotând încet și foarte aproape de barcă. Unul dintre ei înoată mai aproape de suprafață, în timp ce celălalt poate fi văzut la câțiva metri sub el, mișcându-se aproape în umbra partenerului.

Megamouth, cunoscut în mod oficial sub numele de megachasma pelagios, este o specie de rechin de adâncime care a fost descoperită în 1976 și care este rareori observată de oameni.

„Este posibil să fie un cuplu care se împerechează: al doilea videoclip arată un mascul ( are aparatul reproducător clar vizibil) cu o înotătoare pectorală stângă deteriorată; primul videoclip este cu un rechin cu cicatrice care ar putea fi o femelă (nu are aparatul reproducător vizibil)”, a explicat Alison Schulman-Janiger, cercetător asociat la Muzeul de Istorie Naturală din comitatul Los Angeles.

Rechinii Megamouth pot crește până la 18 metri lungime și se găsesc de obicei la adâncimi cuprinse între 3.000 și 15.000 de metri.

Primul rechin megamouth a fost capturat la data de 15 noiembrie 1976, la aproximativ 40 de kilometri nord-est de Kahuku, în Hawaii, când s-a încurcat în ancora unei nave a marinei americane.

Potrivit lui Schulman-Janiger, cel de-al doilea rechin megamouth a fost capturat în largul insulei Santa Catalina și este expus la Muzeul de Istorie Naturală din comitatul Los Angeles.

„Este extrem de neobișnuit să îi vezi în timpul zilei”, a spus ea.

Cele mai multe apariții tind să aibă loc într-o zonă mică din largul Taiwanului.

Totuși, în jur de trei – în afară de cea din această săptămână – au fost văzute anterior în largul coastelor din San Diego, două în 2018 și una în 2019.

„Unii speculează că sudul Californiei ar putea fi o zonă de reproducere pentru ei”, a spus Schulman-Janiger.

„Își petrec majoritatea timpului în ape adânci, departe de țărm”, a declarat Dovi Kacev, cercetător la Scripps Institution of Oceanography, pentru CBS8.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rechinii Megamouth au fost văzuți și în apele din apropierea Filipinelor și a Africii de Sud.

„Există încă multe necunoscute despre ei în ceea ce privește locul unde își petrec timpul, deoarece îi vedem atât de rar”.

„Chestia cu pescuitul este că nu știi niciodată ce vei găsi. Am crezut că am văzut totul până în acest moment, dar cine ar fi crezut că voi vedea doi rechini megamouth”, a declarat Chang pentru CBS8.

Incidentul survine la sfârșitul unei veri în care se pare că au fost observate din ce în ce mai multe exemplare de rechini.

Bob cel mare, monitorizat GPS

De exemplu, la sfârșitul lunii trecute, un mare rechin alb care cântărește 1.400 de kilograme și are o lungime de 4 metri a fost urmărit în apropiere de Cape Cod.

Rechinul gigantic, numit Bob, este unul dintre mulții echipați cu un dispozitiv care permite cercetătorilor să știe unde se află – aceste informații sunt introduse în platforme precum aplicația Sharktivity sau pe site-ul Ocearch, un grup de cercetare marină.

Trecuseră aproape 10 luni de când nu mai primiseră un ping de localizare de la Bob când marele rechin alb a emis un semnal duminică, în largul insulei Nantucket, Massachusetts.

„L-am întâlnit pe Bob în septembrie anul trecut în largul Nova Scoția și ultima dată a transmis un semnal în largul Jacksonville, Florida, în noiembrie”, a precizat grupul.

„Suntem entuziasmați să auzim din nou de Bob și sperăm că va continua să iasă la suprafață și să ne împărtășească locația sa!”.

Creatura marină de mari dimensiuni a fost marcată pentru prima dată în Ironbound Island, în Nova Scoția, în septembrie 2021.