Lifestyle

Doliu la Opera Națională București. Un cunoscut tenor s-a stins din viață!

Doliu la Opera Națională București. Un cunoscut tenor s-a stins din viață!

Doliu la Opera Națională București. Un cunoscut tenor s-a stins din viață! Este vorba despre Corneliu Murgu, fost Director al Operei Națională Române Timișoara.

Tenorul Corneliu Murgu, cel care a condus opera din Timișoara timp de 19 ani, a murit, la vârsta de 73 de ani, în ziua în care ONRT aniversează 74 de ani de la primul spectacol al instituţiei, „Aida”, de Giseppe Verdi.

„Opera Națională București își exprimă profundul regret pentru pierderea celui care a fost Director al Operei Naționale Române Timișoara, tenorul Corneliu Murgu.

A urmat Conservatorul din Florența, iar mai apoi a obținut importante premii de interpretare și contracte cu cele mai renumite teatre de operă italiene. După debutul său excepțional la Opera Metropolitan din New York, a fost invitat cu regularitate pe scenele celebre din Statele Unite.

De la debutul vienez, cariera sa internaţională a fost una de referinţă.

A cântat pe scenele operelor din Berlin, München, Frankfurt, Köln, Stuttgart, Zürich, Avignon, Paris, Lyon, Toulouse, Bordeaux, Montpellier, Lisabona, Las Palmas, Bilbao, Barcelona, Melbourne, Rio de Janeiro, Johannesbourg, Tokyo, Odessa. A evoluat de nenumărate ori în Italia, la Veneţia, Roma, Napoli, Trieste. La Scala din Milano a debutat în „Aida” de G. Verdi sub conducerea lui G. Patané. În 1994 a interpretat rolul „Otello” de G. Verdi la Arenele din Verona.

Doliu la Opera Națională București. Un cunoscut tenor s-a stins din viață! Pe continentul american a debutat în 1982 la Metropolitan Opera din New York, în spectacolul „Bal Mascat” de G. Verdi, urmat de reveniri triumfale pe scenele lirice din New York, Philadelphia, Pittsburg, New Orleans, Palm Beach, Denver. Cu rolul Otello debutează la Opera din Montpellier, participă la inaugurarea Operei Bastille din Paris şi colindă marile teatre din Franţa. A condus cursuri de măiestrie artistică la Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov şi Craiova. A participat la numeroase concerte organizate de UNESCO şi UNICEF. A fost membru fondator al Societăţii Filarmonice din Timişoara. A primit Ordinul Serviciului Credincios în rang de Cavaler, acordat de Preşedintele României. A fost Director General al Operei Naționale Române Timișoara din anul 2000 până în anul 2019.

Opera Națională București iși exprimă eterna considerație și transmite sincere condoleanțe colegilor Operei Naționale Române Timișoara si familiei marelui artist!”, se arată pe pagina de Facebook a Operei Naționale București.

Opera Națională din Timișoara, mesaj trist

„Tristă aniversare a Operei Naționale Române din Timișoara la împlinirea a 74 de ani de la primul spectacol al acestei instituții. Marele tenor de talie internațională CORNELIU MURGU și cel care a condus timp de 19 ani destinele Operei timișorene a trecut astăzi în eternitate.

Aceste repere, alături de eleganța sa aristocratică caracterizează o personalitate și un om deosebit despre care nu putem vorbi decât la timpul prezent, Maestrul CORNELIU MURGU va fi mereu alături de noi, ocupând un binemeritat loc în istoria acestui teatru pe care l-a iubit atât de mult.”, se arată pe pagina de Facebook a ONRT.