Economic

Domeniile cele mai afectate din cauza măsurilor de izolare și carantină

Domeniile cele mai afectate din cauza măsurilor de izolare și carantină sunt serviciile, turismul și transporturile. Numeroase sectoare de activitate sunt aproape blocate de mai bine de o lună, după ce guvernele statelor lumii au impus măsuri de izolare și carantină, pentru a ține sub control răspândirea noului coronavirus.

Serviciile, turismul și transporturile au cel mai mult de suferit în prezent, după închiderea restaurantelor și a barurilor și anularea vacanțelor. Cei angajați în aceste domenii au fost trimiși acasă sau au trecut la activități alternative, cum ar fi, spre exemplu, livrarea unor produse la domiciliu. Grav afectată este și industria manufacturieră, în urma închiderii unor fabrici și a perturbării lanțurilor de aprovizionare.

Amploarea crizei este scoasă în evidență de indicii care se referă la intențiile de achiziții ale managerilor din Asia, Europa și Statele Unite. Dincolo de cifrele în scădere, practic pe toate continentele, firmele au raportat o prăbușire istorică a cererii, în timpul măsurilor de izolare. Prin urmare, și achizițiile de materii prime s-au diminuat considerabil.

Un sondaj realizat de Reuters arată că economia europeană va scădea cu 9,6%, iar cea a Chinei, deși a început să-și revină, se va redresa lent. De altfel, FMI a estimat ca Asia va înregistra în acest an creștere economică zero pentru prima oară în ultimii 60 de ani. Pentru a susține economiile, guvernele și băncile centrale au luat măsuri fiscale și monetare fără precedent sau fac planuri în acest sens.