International

Două petroliere grecești au fost sechestrate de iranieni. Ce se întâmplă cu echipajul navelor

Iran

Gărzile Revoluţionare din Iran au reţinut două petroliere greceşti în Golf, argumentând că navele nu au respectat reglementările maritime, conform unui comunicat dat publicităţii vineri, transmite dpa.

Tensiuni în zona Golfului, după ce două petroliere grecești au fost sechestrate de iranieni. Ce se întâmplă cu echipajul navelor

Pe 19 aprilie, autorităţile elene au sechestrat petrolierul rus Pegas, redenumit Lana câteva zile mai târziu, în largul insulei Evia, în virtutea sancţiunilor europene legate de războiul din Ucraina. Potrivit informaţiilor de atunci, nava transporta 115.000 tone de petrol iranian. Iranul a cerut din nou vineri „ridicarea imediată” a sechestrării navei reţinută de Grecia la cererea SUA, acuzate de Teheran de „violarea clară a legii maritime” şi a „convenţiilor internaţionale”. Ulterior, Iranul a anunţat că a decis să ia „măsuri punitive” la adresa Greciei.

La mai bine de o lună după confiscarea petrolului destinat Iranului,  două petroliere grecești au fost reținute împreună cu tot echipajul, ca răzbunare pentru sechestrarea unei nave rusești cu țiței iranian.

 „Marina Gărzilor Revoluționare a confiscat astăzi două tancuri grecești pentru încălcări în apele Golfului”, se arată într-un comunicat al Gardienilor, citat de agenția de știri de stat iraniană IRNA.

Agenţia nu a oferit alte detalii și nu a spus care sunt presupusele încălcări.

Echipajul unui elicopter al marinei iraniene a aterizat vineri la bordul petrolierului Delta Poseidon, în apele internaţionale, la aproximativ 22 de mile marine în largul coastei Iranului. Iranienii înarmaţi au arestat apoi echipajul. O a doua navă grecească a fost, de asemenea, oprită, iar echipajul a fost arestat, potrivit autorităţilor de la Atena.

Fiecare navă transporta aproximativ un milion de barili.

Atena a clasificat gestul ca fiind unul de piraterie

Atena a notificat toate navele greceşti din Golf, toate organizaţiile internaţionale relevante şi le-a cerut cetăţenilor săi să evite călătoriile în Iran, conform Agerpres.

Grecia a protestat în cei mai puternici termeni, calificând acest incident drept un act de piraterie. Ministerul elen de externe l-a convocat pe ambasadorul Iranului şi i-a înmânat un protest, potrivit unui purtător de cuvânt. „Aceste acţiuni sunt practic piraterie”, se arată în comunicatul ministerului. Grecia a cerut eliberarea imediată a echipajelor şi să li se permită navelor să îşi continue călătoria. Aceste acţiuni au un „impact foarte negativ” asupra relaţiilor eleno-iraniene, a mai spus ministerul de externe de la Atena.

Decizia pare a fi un act de răzbunare, după ce Lana, un petrolier sub pavilion rusesc ce transporta petrol iranian, a fost reţinut recent în apele greceşti.