Actual

Doza zilnică de cafea recomandată pentru sănătatea ta. Calculează-ți cantitatea în funcție de greutatea corporală

foto: zdnet.com
FOTO: zdnet.com

Cu toate că au denumiri diferite, teina și cafeina sunt același lucru doar că una se regăsește în ceai, iar cea de-a doua în cafea. Substanța activă, trimetilxantina, din cafea și din ceai stimulează sistemul nervos și cardiovascular. Însă, trebuie precizat că mtedodele de preparare influențează concentrația.

Doctorul Mihaela Bilic precizează pe canalul de comunicare Facebok care este cantitatea de cofeină pe care o putem consuma zilnic pentru ca organismul să funcționeze în parametrii optimi. Astfel, nutriționistul Bilic recomandă maxim 3 cești de cafea zilnic.

Cât de important este modul de preparare

„Deși molecula este aceeași, concentrația diferă de la o băutură la alta: cafeaua conține de 2-5 ori mai multă substanță activă decât ceaiul. În ceai există taninuri care se leagă de teină/cafeină și îi întârzie absorția, deci efectul stimulant va fi moderat ca intensitate și va dura 3-6 ore.

În schimb cafeaua are un efect tonic rapid, de intensitate crescută, pe o durată de 2-3 ore. Metoda de preparare influențează și ea concentrația de teină/cafeină:

un ceai infuzat sub 2 minute va avea un efect stimulant mai puternic, efect care diminuă dacă infuzia este prelungită (taninurile blochează teina).

cafeaua scurtă (ristretto) are un conținut mai mic de cafeină față de un expresso lung, în care timpul de contact dintre apă și cafea este prelungit. Raportat la 100 ml lichid, un expresso conține 130 mg cafeină, un ceai 20 mg, iar o cafea filtru/instant 50 mg. Raportat la porție, o ceașcă de ceai sau o cafea expresso conțin în medie 30 mg, iar o cană de cafea filtru 80 mg”, arată dr. Mihaela Bilic.

Cum să-ți calculezi doza optimă de cofeină

Pe de altă parte, cafea cosnumată vine la pachet cu serie de reacții adverse care afectează sănătatea. Nutriționistul a eplicat care este modlitatea prin care putem afla care este cantitatea optimă de cofeină pe care o putem consuma fără a ne fi afectată sănătatea.

În primul rând trebuie să avem în vedere tolernață și bolile asociate. În orice caz, doza medie pornește de la 200 de miligrame, în timp ce orice cantitate care depășește 400 de mg devinde deja nocivă. De exemplu, pentru o persoane care are o greutate de 50 de kilograme, cantitatea maximă de cafea pe care ar trebui să o consume nu trebuie să fie mai mare de 300 de miligrame.

„Câtă cafeină putem consuma zilnic? Depinde de toleranță și bolile asociate, doza medie este de 200 mg, iar cea maximă de 400 mg…greu de atins

Formulă de calcul: greutatea X 6=doza maximă admisă, ceea ce înseamnă 300 mg cafeină/zi pentru o persoană de 50 kg. O să fiți surprinși, avem doar beneficii dacă consumăm zilnic 2-3 cești de cafea  Cafea cu lapte și multă gheață, iată o idee de sezon savuroasă și răcoritoare, care ne dă energie și hidratează mai bine decât apa”, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic.