Categories: Social

Drama secolului XXI. Din ce în ce mai mulți oameni sunt infertili

Din ce în ce mai multe persoane se confruntă cu probleme de a concepe. Chiar dacă ne-am fi așteptat ca această problemă medicală să fie mai prevalentă în țările în care sporul natural este unul negativ – și care adesea sunt țările cu venituri mai ridicate – raportul publicat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) arată că nu este o diferență foarte mare între statele dezvoltate și cele în dezvoltare.

Astfel, 17,8% dintre adulții din țările dezvoltate au dificultăți să conceapă copii. În statele emergente, rata infertilității este de 16,5%, media totală situându-se la 17,5%. „Raportul dezvăluie un adevăr important: infertilitatea nu discriminează”, a declarat diretorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ce măsuri se iau în vedere

Raportul recent publicat de OMS are în vedere peste 133 de studii făcute în perioada 1990 – 2021. Conform definiției medicale, infertilitatea se referă la cupluri în cazul cărora nici după 12 luni de încercări susținute, cei doi nu reușesc să conceapă un copil. Din păcate, nu sunt informații despre România în acest raport, deoarece Organizația Mondială a Sănătății nu a avut acces la date din spațiul nostru. Totuși, este lesne de constatat că și în țara noastră, infertilitatea devine o problemă din ce în ce mai frecventă în cazul cuplurilor tinere. Conform unor statistici la nivel național, 1 din 5 cupluri de români are dificultăți când vine vorba de aducere unei noi vieți pe lume.

„Proporția mare de persoane afectate arată necesitatea de a lărgi accesul la tratamentele de fertilitate și de a ne asigura că această problemă nu mai este marginalizată în cercetarea și politicile de sănătate, astfel încât cei care doresc să devină părinți să aibă la dispoziție modalități sigure, eficiente și accesibile”, a declarat un reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății.

Organizația recomandă metodele alternative de fertilizare. Dintre acestea, fertilizarea in vitro (FIV) este cel maqi frecvent utilizată și are cea mai mare rată de succes.

Care sunt măsurile administrative

În prezent, tratamentul pentru probleme de fertilitate are costuri semnificative în toate colțurile lumii.

„Milioane de oameni se confruntă cu costuri de asistență medicală catastrofale după ce apelează la tratament pentru infertilitate, ceea ce face ca aceasta să fie o problemă majoră de echitate și, prea adesea, o capcană a sărăciei medicale pentru cei afectați”, a declarat Dr. Pascale Allotey, care conduce departamentul de sănătate sexuală și reproductivă din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății. „Politici mai bune și o finanțare publică mai bună pot îmbunătăți semnificativ accesul la tratament și pot proteja gospodăriile mai sărace de căderea în sărăcie ca urmare a acestui fapt,” a adăugat acesta.

În România, un proiect de lege care vizează cuplurile cu fertilitate redusă presupune decontarea procedurilor de fertilizare in vitro în limita a 15.000 de lei. Această inițiativă este parte din „Programul social de interes naţional de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure, pentru creşterea natalităţii”, iar persoanele care se încadrează trebuie să știe că încă de la data de 5 decembrie 2022, este posibilă solicitarea acestui voucher.

Balcu Irina

Absolventă Litere UniBuc (LLR-LLS şi CRP; masterat de Studii Avansate în Lingvistică). Masterandă la Scriere Dramatică, UNATC I.L. Caragiale.

Recent Posts

Guvernul promite salarii mai mari în cultură. Angajații nemulțumiți îl somează pe Ciolacu

Guvernul a hotărât să mărească salariile pentru angajații nemulțumiți, inclusiv pentru cei care lucrează în…

16 minute ago

Economia României, în pericol! Previziunile Comisiei Europene

Conform ultimului raport al Comisiei Europene, economia României este estimată să crească cu 3,3% în…

3 ore ago

Temperaturile vor ajunge la 28 grade! Prognoza ANM

Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, se prognozează că temperaturile vor înregistra o creștere în zilele…

5 ore ago

Pensionarii, amăgiți cu noua lege a pensiilor. Orele de muncă suplimentare nu sunt luate în calcul

Noua lege a pensiilor aduce schimbări semnificative în recalcularea pensiilor. Sunt vizați în  special pensionarii…

13 ore ago

MAE a emis o atenționare de călătorie! Este stare de urgență

MAE a emis o atenționare pentru călătorii români care se îndreaptă către Franța, cu referire…

13 ore ago

Prețul energiei în România, de aproape trei ori mai mare decât în Germania! Am întrecut și Ungaria

România, deși produce cantități semnificative de energie electrică, se confruntă cu unele dintre cele mai…

14 ore ago

This website uses cookies.