Social

Studiu OMS: Alimentele banale care pot cauza moartea prematură. Cum să îți păzești sănătatea

excesul de sare poate cauza decesul prematur: sursă foto: doc.ro
FOTO: doc.ro

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a efectuat un studiu a căror concluzii ar trebui să modifice comportamentul alimentar al persoanelor care obișnuiesc să consume în mod regulat chipsuri și produse alimentare procesate.

Raportul întocmit de OMS indică faptul că alimentele procesate consumate în exces pot cauza moartea prematură, de altfel, este și primul studiu de acest gen.

Totodată, Organizația Mondială a Sănătății atenționează asupra faptului că, umanitatea nu este pe calea cea bună în ceea ce privește atingerea obiectivului global de reducere a aportului de sodiu cu cel puțin 30%. Ținta trebuie atinsă în următorii trei ani.

Efectele consumului excesiv de sare

De asemenea și consumul excesiv de sare dăunează grav sănătății, riscul aparițiilor bolilor de inimă sau a accidentelor vasculare cerebrale, precum și decesul prematur, este mult mai crescut în rândul persoanelor care fac abuz de ingredientul amintit anterior.

Solidul consumat în cantități rezonabile ajută la menținerea echilibrului de apă și minerale în organism, însă, consumat în cantități excesive crește riscul apariției multor boli cardiace și poate duce la apariția decesului.

Sodiul se găsește în principal în sarea de masă (clorura de sodiu) dar și în alte condimente precum glutamatul de sodiu. Alimentele de tip fast-food, chipsurile, snacksurile, supele, carnea procesată, tăiețeii instant, toate aceste produse conțin glutamat. Prin urmare, consumul constant al acestor produse afectează grav sănătatea.

La nivel global, consumul mediu de sare este estimat undeva la 10,8 grame pe zi, de două ori mai mult față de recomandările specialiștilor OMS. În linii mari, ar trebui să considerăm o linguriță de sare zilnic. În ultima perioadă, cercetătorii din domeniul medical, pe baza studiilor recente, asociază apariția unpr afecțiuni precum cancerul gastric, obezitatea, osteoporoza și bolile renale cu un consum ridicat de sodiu.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS a explicat că „ Dietele nesănătoase sunt una dintre principalele cauze de deces și de boală la nivel mondial, iar consumul excesiv de sodiu este unul dintre principalii vinovați”, potrivit alephnews.ro.

Din păcate, raportul OMS indică faptul că majoritatea statelor nu au adoptat măsuri pentru a reduce consumul excesiv de sare, prin urmare, Organizația Mondială a Sănătății recomandă statelor membre să aplice cât mai repede cu putință politici de reducere a consumului excesiv de sodiu și reducă efectele nocive ale abuzului de sare.

OMS și-a îndreptat atenția și asupra producătorilor de alimente cărora le recomandă să implementeze reperele Organizației Mondiale a Sănătății în ceea ce privește conținutul de sodiu din alimente.