International

Dualitatea Chinei: Acuză NATO de atrocități, în timp ce vrea să aducă pacea între Rusia și Ucraina

Xi Jinping, sursă foto RAND Corporation
sursă foto RAND Corporation

Potrivit declarațiilor făcute luni, 9 mai, de Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, poporul chinez nu va uita niciodată atrocitățile teribile comise de NATO în Iugoslavia.Coaliția NATO a început să bombardeze Iugoslavia din aer la 24 martie 1999. La 7 mai, cinci explozibili au lovit ambasada chineză din Belgrad, provocând moartea a trei persoane și rănirea altor peste 20.

El a făcut observația că, în ciuda faptului că, pe de o parte, NATO se prezintă ca o alianță de apărare regională, iar pe de altă parte, amplifică continuu tensiunile regionale și încurajează animozitatea între blocuri, organizația este responsabilă pentru ambele lucruri.

NATO perturbă pacea, spun chinezii

„De la sfârșitul Războiului Rece, NATO condus de SUA a declanșat în mod repetat conflicte în întreaga lume, din Bosnia și Herțegovina până în Kosovo, din Irak până în Afganistan și din Libia până în Siria”, a declarat purtătorul de cuvânt.

El a adus în discuție faptul că Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) își mărește continuu amprenta spre est în regiunea Asia-Pacific, ceea ce provoacă fricțiuni între grupuri și perturbă pacea și stabilitatea în zonă.

„NATO condus de SUA trebuie să reflecteze serios asupra crimelor sale, să își abandoneze complet mentalitatea învechită din era Războiului Rece și să înceteze să provoace conflicte regionale și să cauzeze discordie și tulburări”, a declarat Wang.

Un conflict armat care a avut loc în 1999 între separatiștii albanezi din Armata de Eliberare a Kosovo și armata sârbă a dus la bombardarea de către forțele NATO a ceea ce era atunci Republica Socialistă Federativă Iugoslavia, care era formată din Serbia și Muntenegru.

Operațiunea a fost efectuată fără aprobarea Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite și a fost întemeiată pe acuzațiile aduse de națiunile occidentale, potrivit cărora guvernul iugoslav s-ar fi angajat în practica epurării etnice a albanezilor din Kosovo.

Pe măsură ce Statele Unite își pierd influența în Orientul Mijlociu, președintele chinez Xi Jinping este dornic să își folosească țara pentru a umple golul de putere care se creează. Acesta este un lucru pe care l-a aplaudat, declarând că Republica Populară Chineză este cel mai mare cumpărător de petrol de la națiunile din Golf. China are acum o țintă la îndemână în realitatea din zona Golfului, ca urmare a retragerii Statelor Unite din Afganistan și a creșterii retoricii antiamericane a Iranului.

China se vrea aducător de pace

Obiectivele finale pe care Beijingul le are în vedere atunci când acordă prioritate zonei Golfului sunt destul de asemănătoare cu cele pe care le au Statele Unite. Distincția principală rezidă în strategia și metodele care sunt utilizate. Obiectivul prețios al Chinei de a aduce cele două puteri tradițional antagoniste din Golful Persic la masa negocierilor de la Beijing a fost în cele din urmă atins după trei ani de eforturi pregătitoare. Statele în cauză sunt Arabia Saudită și Iranul.

Eforturile Chinei au fost ajutate de Irak și Oman. În cele din urmă, acordul care a fost semnat la Beijing la 10 martie oferă Arabiei Saudite un interes în a-i îndepărta pe chinezi de o potențială axă Rusia-Iran-China. Această axă ar fi putut încuraja acțiunile ofensive ale Iranului în regiune, consolidându-l și mai mult pentru a scăpa de sancțiunile americane și internaționale asupra economiei sale, și sporind intruziunea rusă și iraniană asupra petrolului Arabiei Saudite. În plus, Arabia Saudită este interesată să prevină o creștere a intruziunii rusești și iraniene asupra petrolului Arabiei Saudite.

Semnarea acordului de către Iran a fost un pas important pentru a pune capăt izolării economice care fusese impusă țării ca urmare a sancțiunilor. În plus, Teheranul a descoperit că reconcilierea cu Arabia Saudită poate șterge rezistența saudită față de programul său nuclear, diminuând astfel baza Israelului pentru justificarea războiului său împotriva Iranului. Acest lucru a fost realizat prin aducerea unei reconcilieri între cele două țări.

Începutul procesului de reconciliere între cele mai importante două națiuni din zona Golfului a fost întâmpinat cu ușurare și sprijin din partea comunității mondiale. Chiar și Departamentul de Stat al Statelor Unite și-a exprimat bucuria față de semnarea acordului de pace care a fost negociat de cele două țări.

În calitate de mediator de pace și promotor al bunăvoinței între națiunile din Orientul Mijlociu. Potrivit EurAsian Times, Beijingul ia serios în considerare posibilitatea de a acționa ca mediator de pace între Rusia și Ucraina.