International

Emmanuel Macron vrea să i-l fure pe Xi Jinping lui Putin!

Macron Sursa foto dreamstime.com
Credit imagine: dreamstime.com

Președintele francez Emmanuel Macron pleacă într-o ambițioasă misiune diplomatică pentru a atrage Beijingul departe de Moscova. Franța speră să îl descurajeze pe liderul chinez Xi Jinping să se apropie mai mult de președintele rus Vladimir Putin și dorește ca, în schimb, chinezii să joace un rol de mediere în ceea ce privește războiul din Ucraina.

Cu toate acestea, nu este clar ce pârghii are Macron. Europa continuă să se resimtă de pe urma impactului tăierii legăturilor comerciale cu Rusia, iar tensiunile geopolitice se intensifică între China și SUA, cele mai mari două economii ale lumii.

Planul de bătaie al lui Emmanuel Macron

Președintele francez vrea să joace o carte mai personală cu omologul său chinez, după ce și-a atras critici acerbe pentru orele de convorbiri telefonice fără rezultat cu Putin de anul trecut – un efort care nu a reușit să oprească invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Se așteaptă ca Emmanuel Macron să petreacă mai multe ore în discuții cu Xi, iar călătoria include o vizită într-un oraș care are o valoare personală pentru președintele chinez.

„Puteți număra cu o mână numărul liderilor mondiali care ar putea avea o discuție aprofundată cu Xi”, a declarat un consilier de la Elysée care a cerut să rămână anonim pentru că nu a fost autorizat să vorbească public.

Dar, în timp ce așteptările din Franța cu privire la un progres sunt moderate, opinia altor oficiali occidentali este și mai sumbră.

Având în vedere încercările eșuate ale lui Macron de a juca un rol central în rezolvarea conflictelor, cum ar fi oprirea războiului din Ucraina sau salvarea acordului nuclear iranian, există îndoieli în SUA și în alte părți că această călătorie va aduce rezultate majore.

Care sunt punctele contra

Există, de asemenea, o oarecare îngrijorare în administrația Biden cu privire la potențialul de prietenie al Franței cu China într-un moment în care tensiunile dintre Washington și Beijing sunt la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii, chiar dacă Casa Albă susține călătoria, au declarat cei trei oficiali, conform POLITICO.

Dar ceea ce ar putea complica și mai mult eforturile lui Macron este o dușmănie emergentă între președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care călătorește cu președintele, și chinezi.

Joi, într-un discurs de profil înalt privind relațiile UE-China, von der Leyen a lăsat să se înțeleagă că UE ar putea pune capăt urmăririi unui acord comercial istoric cu China, care a fost încheiat în 2020, dar care ulterior s-a blocat.

Vizita europenilor va fi, de asemenea, analizată din perspectiva drepturilor omului, având în vedere pivotul autoritar al Chinei și presupusele încălcări ale drepturilor omului în întreaga națiune.

Vorbind înaintea vizitei la Beijing, liderul francez a declarat că obiectivul său este de a „încerca să implice China cât mai mult posibil pentru a exercita presiuni asupra Rusiei” pe teme precum armele nucleare.

China a încercat să se poziționeze ca parte neutră în conflict, chiar dacă și-a consolidat legăturile cu națiunea, importând energie din Rusia la preț redus. În pofida presiunii internaționale masive asupra Moscovei, Xi a decis să facă din Kremlin prima sa destinație pentru o vizită de stat după ce și-a asigurat un al treilea mandat de lider chinez care a încălcat normele. Între timp, POLITICO și alte media au raportat că chinezii au făcut livrări de arme de asalt și veste antiglonț către Rusia.

În timpul vizitei sale, despre care consilierii discută cel puțin din noiembrie anul trecut, Macron va petrece câteva ore cu Xi la Beijing și îl va însoți pe acesta în orașul Guangzhou. Tatăl liderului chinez, Xi Zhongxun, a lucrat acolo ca guvernator al provinciei Guangdong. Francezii speră că timpul pe care Macron îl va petrece în privat cu Xi va contribui la obținerea sprijinului chinez în probleme precum oprirea atacurilor rusești asupra infrastructurii civile din Ucraina sau stoparea transferului ilegal de copii ucraineni.

De asemenea, este de așteptat ca Macron să încerce să testeze reacția lui Xi la amenințarea Rusiei de a găzdui rachete nucleare în Belarus, o decizie care contravine poziției de neproliferare a Chinei, la doar o lună după ce Beijingul și-a dezvăluit planul în 12 puncte pentru rezolvarea conflictului din Ucraina.