Social

Duminică a avut loc ”primul protest online din România” organizat de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune

Duminică a avut loc primul protest online din România organizat de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune. Protestatarii au atras atenția că lipsesc din farmacii mai multe medicamente folosite de bolnavii cu aceste afecțiuni. Ei cer, totodată, autorităților să asigure continuarea tratamentului.

Rozalina Lăpădatu, președinta asociației: Am primit tot felul de răspunsuri și niciun fel de soluție. Eu m-am săturat de vorbe, care vin și trec, iar maedicamentele în continuare nu se găsesc în farmacii, și să primesc recomandări de genul: „păi, dar în Ungaria se găsesc”; dar eu trăiesc în România și eu vreau să le găsesc în România. Mi se pare chinuitor și lipsit de respect față de noi ca într-o perioadă ca acum, când ni s-a spus să stăm acasă și să respectăm distanțarea socială, noi trebuie să fim nevoiți să alergăm din farmacie în farmacie ca să ne găsim medicamentele. Știu că vreau să aud de la autorități un răspuns, o analiză serioasă, un răspuns oficial și mai vreau și soluții la aceste crize.

Din 23 aprili este în vigoare un ordin al ministrului sănătății privind suspendarea pentru o perioadă de șase luni a exportului unor medicamente și echipamente medicale. Totuși, potrivit documentului, în anumite condiții se pot exporta echipamente medicale și medicamente care se găsesc cu dificultate în România, cum ar fi fi Euthyrox, Hidroxiclorochină sau Metformin, informează RRA.