Lifestyle

După ce o să citești ASTA, nu o să mai dormi cu niciodată cu telefonul în pat. Este mai rău decât crezi!

După ce o să citești ASTA, nu o să mai dormi cu niciodată cu telefonul în pat. Este mai rău decât crezi!

Trimiterea unui mesaj WhatsApp sau navigarea pe rețelele noastre de socializare înainte de a merge la culcare a devenit deja un obicei pentru mulți oameni, sunt chiar și cei care nu pot „închide ochii” dacă nu îl au sub pernă, dar te-ai gândit vreodaă la daunele pe care le poate provoca acest obicei? 3 motive pentru care nu vei mai dormi niciodată cu telefonul mobil în pat.

Să ne punem pijamalele, să stingem luminile, să ne culcăm și să stăm pe telefonul mobil, a devenit o rutină pentru mulți dintre noi, fie că este vorba de a trimite un ultim mesaj sau de a arunca o privire rapidă pe rețelele noastre de socializare, ce ar putea fi greșit în asta? Credeți sau nu, daunele pot merge dincolo de a vă afecta calitatea somnului.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), telefoanele mobile sunt transmițătoare de frecvență radio de putere redusă, cu toate acestea, funcționează într-un interval cuprins între 450 și 2700 MHz, cu vârfuri de putere cuprinse între 0,1 și 2 wați, dar transmite energie doar atunci când este aprins.

O persoană care folosește un telefon mobil la o distanță între 30 și 40 de centimetri de corp va fi mai puțin expusă la câmpurile de radiofrecvență decât cea care are telefonul mobil mai aproape de cap, mai ales dacă noaptea suntem încă „lipiți de telefon”.

În primul rând, lumina albastră și undele de radiofrecvență emise de telefonul mobil sau de dispozitivele electronice, pot altera calitatea somnului doar prin faptul că sunt pornite și ținându-le lângă pat, deoarece scad producția de melatonină, hormonul care induce somn și modifică ritmul inimii.

Practic rămâi treaz chiar dacă ai ochii închiși, pentru că lumina albastră de la telefonul mobil emite lungimi asemănătoare cu lumina zilei, adică creierul nostru crede că nu este încă timpul să dormim, drept consecință dormim prost noaptea și că de aceea ne simțim obosiți, descrie un studiu publicat în Journal of Behavioral Addictions.

Pe de altă parte, nivelurile noastre de productivitate sunt reduse pe parcursul zilei, prin urmare, cel mai bine este să opriți toate dispozitivele electronice cu cel puțin 30 de minute înainte de a dormi. Poate părea o exagerare, dar fă testul și vei vedea că dormi grozav.

Te ingrasi daca folosesti telefonul mobil inainte de culcare

Acest lucru merge mână în mână cu calitatea somnului, deoarece atunci când nu ne odihnim bine noaptea, hormonii care reglează pofta de mâncare, adică grelina și leptina, suferă un dezechilibru care provoacă lipsă de energie în timpul zilei, motiv pentru care de obicei mâncăm mai mult pentru a compensa, totuși, dacă nu ardem caloriile pe care le consumăm, greutatea pe care o luăm în plus este probabil mai evidentă.

Poate lua foc

Aceasta nu este o exagerare, mai ales dacă îl folosiți în timp ce îl încărcați, poate apărea un fenomen cunoscut sub numele de „acumulare de căldură”, bateria telefonului mobil se poate supraîncălzi și deteriorează componentele interne ale telefonului, făcându-l vulnerabil la ardere.

Dacă avem telefonul mobil în pat, de exemplu, sub pernă, căldura rămâne încapsulată, telefonul își va crește temperatura și poate provoca un incendiu periculos.

Acum că știți ce daune poate provoca utilizarea telefonului mobil înainte de a dormi, puteți seta telefonul mobil în modul avion sau îl puteți opri complet, dacă vă este frică să nu adormiți pentru că îl folosiți pe post de ceas cu alarmă, puteți pune unul in camera si voila.