Diverse

După exploziile la Nord Stream, Gazprom avertizează că ar putea sista o altă sursă de gaze către Europa

După exploziile la Nord Stream, Gazprom avertizează că ar putea sista o altă sursă de gaze către Europa
Infoactual

Gazprom avertizează că ar putea sista o altă sursă de gaze către Europa. Anunțul a venit la numai câteva ore după scurgerile de gaz și exploziile care au avut loc la gazoductele Nord Stream, considerate de germani și ucraineni acte de sabotaj ale rușilor.

După exploziile la Nord Stream, Gazprom avertizează că ar putea sista o altă sursă de gaze către Europa. Despre ce este vorba

Gazprom avertizează că o altă sursă de gaze către Europa este în pericol după scurgerile de gaz de la gazoductele Nord Stream, transmite Bloomberg. O dispută juridică ar putea face Moscova să sancționeze Naftogaz din Ucraina, mai transmite publicația citată.

Reprezentanții Gazprom au declarat că o dispută juridică riscă să determine Moscova să sancționeze Naftogaz din Ucraina. Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci Gazprom nu va putea plăti taxele de tranzit, a declarat compania pe Telegram, punând în pericol fluxurile.

„În practică, acest lucru va însemna o interdicție pentru Gazprom de a-și îndeplini obligațiile față de organismele sancționate în cadrul tranzacțiilor încheiate, inclusiv tranzacțiile financiare”, a transmis compania, printr-un comunicat.

În cazul în care livrările prin Ucraina ar fi oprite, Gazprom ar rămâne să trimită gaze doar prin conducta TurkStream către Turcia și o mână de țări europene care nu au rupt legăturile și schimburile comerciale cu Rusia.

Se știe deja că prețul gazelor a crescut cu aproape 20%, deoarece comercianții, la sugestia președintelui Putin, au luat în calcul perspectiva că Europa și țările învecinate dependente de gazul rusesc va trebui să trăiască fără gaz rusesc sau să accepte noi prețuri și termene de plată în această iarnă.

Kievul a transmis că scurgerile sunt rezultatul unui „atac terorist planificat” de Moscova, fără a prezenta vreo dovadă. Și oficialii germani au transmis că sunt siguri că exploziile la gazoducte au reprezentat un sabotaj și nimic altceva.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că, dacă scurgerile de gaze din conducta Nord Stream au fost cauzate de sabotaj, „este clar că acest lucru nu este în interesul nimănui”, potrivit CNN.

Rusia a opinat ba că e mâna americanilor la mijloc, ba a Marii Britanii, cum a apărut în știrile de sâmbătă.

Ceea ce se știe cu certitudine este că emisiile de gaze din Marea Baltică au încetat și se spune că este în regulă conducta.