Categories: Actual

După intensificarea activității talibanilor, alianţa militară condusă de Rusia trimite un grup operativ la frontiera tadjiko-afgană

Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) este o alianţă militară condusă de Rusia în cadrul  Comunității Statelor Independente (CSI). OTSC a trimis marţi un grup operativ la frontiera tadjiko-afgană în contextul agravării situaţiei din Afganistan. Aici talibanii au avansat spre regiunile de la frontiera cu această fostă republică sovietică din Asia Centrală, relatează Agerpres. Grupul de ofiţeri s-a deplasat de la Moscova la Duşanbe la bordul unui avion militar.

„La 6 iulie, un grup operativ condus de şeful Statului Major interarme al OTSC, general-colonelul Anatoli Sidorov, a sosit în Tadjikistan”, a informat serviciul de presă al organizaţiei, citat de Interfax.

Situaţia la frontiera între Tadjikistan şi Afganistan s-a înrăutăţit cu o zi înainte, când peste 1.000 de soldaţi afgani s-au refugiat peste graniţă pentru a scăpa de ofensiva talibanilor.  În acest context, preşedintele tadjik, Emomali Rahmon, a ordonat mobilizarea a 20.000 de rezervişti pentru a consolida apărarea graniţei cu Afganistanul.

Echipa OTSC va inspecta regiunile din sudul ţării şi se va întâlni cu reprezentanţi ai Ministerului tadjik al Apărării, ai trupelor de grăniceri şi Comitetului de securitate de la Duşanbe. Din această organizaţie  fac parte Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia, Kârgâzstan şi Tadjikistan, .

„Principalul obiectiv al activităţii grupului operativ este supravegherea situaţiei la frontiera tadjiko-afgană şi pregătirea propunerilor cu măsuri comune în cadrul OTSC”, a precizat Anatoli Sidorov.

Vladimir Putin este gata să sprijine Tadjikistanul

Luni dimineaţa, 1.037 de soldaţi afgani au fost nevoiți să caute caute refugiu pe teritoriul tadjik în urma ofensivei mişcării talibane, care i-a alungat din diferite districte ale provinciei Badakhshan.

Militarii afgani au fost primiţi în Tadjikistan pe baza „principiului bunei vecinătăţi şi a neamestecului” în afacerile interne ale Afganistanului, a transmis Serviciul tadjik al poliţiei de frontieră.

Preşedintele tadjik a avut o convorbire telefonică luni cu  Vladimir Putin, iar acesta din urmă a exprimat disponibilitatea Moscovei de a susţine Duşanbe atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul OTSC.

Având în vedere că aproximativ 70% din zonele de frontieră ale Afganistanului se află sub controlul talibanilor, situaţia de la frontiera tadjiko-afgană este „extrem de tensionată”, a comentat marţi viceministrul rus de externe Andrei Rudenko. Diplomatul rus a reamintit că o bază militară rusă se află în Tadjikistan, fiind „dotata cu tot ceea ce este necesar pentru a sprijini Tadjikistanul în caz de nevoie”.

Între 1992 şi 2005, supravegherea frontierei tadjiko-afgane a fost efectuată de grăniceri ruşi în virtutea unui acord între Duşanbe şi Moscova.

Konecsnik Emil

Recent Posts

Tichete pentru activități casnice! Ce activități sunt plătite fără contract de muncă

Persoanele de cel puțin 16 ani pot obține venituri suplimentare, fie că sunt angajate sau…

21 de minute ago

Pietonii pot fi sancționați aspru! Amenzile ajung și la 1.700 de lei

Siguranța rutieră în Germania este reglementată prin norme strict. Încălcarea acestora poate duce la amenzi…

2 ore ago

Ce este praful saharian? Cum ne afectează respirația

În ultimele zile, zvonurile legate de praful saharian care a ajuns în România au generat…

4 ore ago

Ce alimente conțin cei mai mulți aditivi? Există risc de cancer

Produsele din comerț conțin frecvent aditivi alimentari, în special cele care sunt ambalate. Aditivii sunt…

6 ore ago

Joia Mare 2024. De ce se vopsesc ouăle astăzi?

În Joia Mare, cunoscută și sub numele de Joia Patimilor, gospodinele se dedică vopsirii ouălor,…

8 ore ago

Anumiți români se pot pensiona cu 20 de ani mai devreme! Care sunt condițiile

Conform noii legi a pensiilor, o anumită categorie de români va putea ieși la pensie…

16 ore ago

Parteneri

This website uses cookies.