International

După Navalnîi, a venit rândul lui Vladimir Kara-Murza. Putin vrea să scape de opozanți și suscită reacții dure

Vladimir Kara-Murza credit imagine HotNews

Vladimir Kara-Murza este un jurnalist și opozant de lungă durată a lui Vladimir Putin. Încă din 1999, disidentul care a fost recent condamnat la 25 de ani de închisoare a devenit conștient de acțiunile președintelui în exercițiu și de direcția nefastă în care Rusia urma să se îndrepte. El și-a dedicat cariera criticării Kremlinului și a modului în care acesta încalcă drepturile omului.

Vladimir Kara-Murza și-a încheiat studiile în Marea Britanie și este și cetățean englez. El a trecut prin două tentative de otrăvire între 2015 și 2017, care au fost confirmate drept intenționate și venite, cel mai probabil, din partea unor organe rusești de represiune. În 2022, a fost arestat pentru „înaltă trădare” și condamnat la 25 de ani de închisoare. Reacția Marii Britanii, a Germaniei și a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a fost unanimă: cele trei puteri cer „eliberarea imediată” a disidentului.

Reacțiile internaționale la sentința motivată politic

Ministrul de Externe al Marii Britanii, James Cleverly, a condamnat Rusia pentru acuzațiile și sentința pe care le-a adus lui Vladimir Kara-Murza. El a reiterat poziția Regatului Unit asupra situației: „Marea Britanie va continua (…) să ceară eliberarea imediată a dlui Kara-Murza”. De asemenea, această instituție guvernamentală britanică a comunicat ambasadorului rus Andrei Kelin că sentința primită de Kara-Murza este „contrară obligaţiilor internaţionale ale Rusiei în materie de drepturile omului”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Berlin, Andrea Sasse, a adoptat o poziție asemănăyoare. „Acest verdict, ca multe altele, vizează să descurajeze, să excludă şi să împiedice orice voce critică”, a declarat ea, făcând referire la numeroasele tentative de represiune venite din partea Kremlinului și răsfrânte asupra criticilor săi cei mai vocali.

„Vă pot spune, în numele guvernului federal, că noi condamnăm acest verdict cu cea mai mare fermitate”, a mai declarat purtătoarea de cuvânt, citată de HotNews, arătând în mod clar poziția Germaniei față de această condamnare politică.

Nu este prima astfel de condamnare. Cazul Navalnîi

„Nimeni nu ar trebui să fie privat de libertate pentru că şi-a exercitat drepturile omului, şi chem autorităţile ruse să îl elibereze fără întârziere. Atât timp cât se află în detenţie, trebuie tratat cu umanitate”, a afirmat Volker Türk, Înalt Comisar al Organizației Națiunilor Unite (ONU). Amintim că ONU a și condamnat în mod majoritar acțiunile recente ale Federației Ruse, inclusiv invadarea Ucrainei și continuarea ostilităților din 24 februarie 2022 până în prezent.

Metodele lui Vladimir Putin au revoltat numeroase autorități încă din timpul cazului lui Alexei Navalnîi. Jurnalistul și politicianul rus, în mod vocal opus puterii de la Kremlin, a fost otrăvit în repetate rânduri, inclusiv în afara granițelor Rusiei. În martie 2022, el și-a primit condamnarea. În prezent, nu se știe exact care este locul în care disidentul a fost încarcerat.