Actual International

După nicio lună de la numirea lui Sunak ca Premier, au și început demisiile la nivelul Guvernului britanic pe care îl conduce

După nicio lună de la numirea lui Sunak ca Premier, au și început demisiile la nivelul Guvernului britanic pe care îl conduce
telegraph.co.uk

După ce au apărut mesaje în care îi reproșa fostului șef al Partidului Conservator că nu s-a asigurat că a fost invitat la funeraliile reginei, Gavin Williamson a demisionat din funcția de ministru.

Williamson a fost readus în Guvernul Marii Britanii de Sunak

Demis din funcția de secretar al apărării de Theresa May pentru scurgeri de informații confidențiale și de Boris Johnson după o perioadă dezastruoasă de doi ani ca secretar al educației, Williamson a fost readus în guvern luna trecută de Rishi Sunak ca ministru al Cabinetului.

Cu toate acestea, poziția sa a fost pusă în pericol aproape imediat după ce s-a raportat, inițial de către Tortoise Media, că acesta i-a trimis mesaje furioase lui Wendy Morton, șefa cabinetului lui Truss, după ce a aflat că nu se va afla printre cei care vor merge la funeraliile monarhului.

Mesajele, condamnate de o serie de miniștri

Potrivit Sunday Times, din detaliile complete ale mesajelor reiese că Gavin Williamson, care a fost și șef de grup, a acuzat-o pe Morton că a arătat preferințe politice în legătură cu ce miniștri sau foști miniștri au participat la înmormântare.

Potrivit celor scrise în mesaj, a fost „foarte slab și trimite un mesaj foarte clar” că membrii Consiliului, care nu erau „favorizați” de Truss, au fost excluși în mod deliberat. Acest lucru arăta „foarte prost”, a adăugat Williamson.

„De asemenea, nu uitați că știu cum funcționează acest lucru, așa că nu mă lua cu puss [sic]”, a scris el.

Totodată, un alt mesaj suna astfel: „Ei bine, să vedem de câte ori ne mai tragi pe toți pe sfoară. Există un preț pentru orice”.

Mai mulți miniștri au condamnat tonul mesajelor, dar au spus că acestea au fost trimise „în tensiunea momentului”, potrivit theguardian.com.

Rishi Sunak sprijină decizia lui Williamson

Noul premier, care a preluat funcția de la Truss pe 25 octombrie, după mandatul său de șase săptămâni în Downing Street, a spus că sprijină decizia lui Williamson de a demisiona.

Williamson a demisionat pentru a-și șterge numele

Williamson a spus, marți, într-o scrisoare către Sunak, că își dă demisia pentru a se conforma pe deplin cu un proces de plângeri și pentru a-și șterge numele. În timp ce a infirmat caracterizarea mesajelor, a recunoscut că acestea devin o distragere a atenției pentru govern, potrivit euronews.com.