Actual

După şcoli, vin penitenciarele! Grevă japoneză în centrele de corecţie!

După şcoli, vin penitenciarele! Grevă japoneză în centrele de corecţie!
Credit imagine: Actual de Cluj

Este o perioadă dificilă pentru sistemul bugetar din România. În urma mai multor inechităţi sesizate de sindicaliştii din educaţie, sănătate, transporturi şi penitenciare, au luat naştere mai multe forme de protest. Din 22 mai, profesorii se află în grevă generală. Săptămâna trecută, sindicaliştii din sănătate au pichetat Ministerul, iar ceferiştii au protestat ieri în faţa Ministerului Transporturilor.

Acum, este rândul sindicaliştilor din penitenciare să desfăşoare o grevă japoneză. Acest mod de a protesta este rar – în istoria recentă, s-a întâmplat doar în cadrul Universităţii din Bucureşti, în urmă cu patru ani, atunci când au fost reduse semnificativ locurile pe care studenţii le puiteau ocupa în facultăţile celui mai mare centru universitar din ţară. Acest tip de protest presupune ca muncitorii să-şi desfăşoare activitatea, însă ei poartă o banderolă albă la braţ, care semnifică nemulţumirea faţă de condiţiile actuale de muncă.

Urmează o încetare a activității?

Sindicatele penitenciarelor, dintre care amintim Sindicatul Național al Lucrătorilor de Penitenciare SNPP, afiliat la Blocul Național Sindical, dar și la Federația sindicală PUBLISIND, și-a exprimat încă de săptămâna trecută susținerea față de sindicatele din educație, care au intrat în grevă generală pentru o perioadă nedeterminată. De asemenea, sindicaliștii din închisori au avertizat că urmează acțiuni de protest și în cadrul lor.

Astfel, pe 28 mai, liderii sindicali au început să strângă semnături pentru blocarea activității din centrele de corecție, iar astăzi, 30 mai, muncitorii din penitenciare s-au prezentat la locul de muncă cu banderole albe în jurul brațelor. Astfel, ei au declanșat greva japoneză, care avertizează asupra faptului că urmează și mai multe acțiuni protestatare. Cel mai probabil, greva generală este la orizont și în cazul angajaților din centrele de corecție.

De asemenea, mâine, pe 31 mai, s-a anunțat un marș al sindicaliștilor, care va aduna peste 8.000 de persoane. Așadar, o mișcare de anvergură, apropiată de marșurile profesorilor, care au numărat în jur de 10.000 de protestatari. În Penitenciarul din Drobeta Turnu Severin, angajații au sistat efectuarea de ore suplimentare, mai arată un articol publicat de Antena 3 CNN.

O țară măcinată de greve

Din ce în ce mai mulți angajați din sectorul public își exprimă nemulțumirea față de condițiile de lucru. Cele mai frecvente revendicări sunt de ordin salarial: în afara creșterii remunerației de bază, membrii de sindicat atrag atenția asupra orelor suplimentare neplătite sau necorespunzător plătite, turelor de noapte, care la rândul lor nu sunt suficient recompensate, bugetului efectiv acordat sectorului de activitate, dar și lipsei de indexare a veniturilor la inflație. Amintim că în România, rata inflației a fost una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană, așteptarea fiind ca ea să scadă în curând sub 10%, iar până la finalul anului, la 7%. În condițiile în care în zona euro, rata inflaționistă va ajunge, cel mai probabil, la 2,5% până la final de 2023, conform analiștilor economici.