Lifestyle

Ecaterina ANDRONESCU pusă la zid de o vedetă TV: ”Se fură ca la piață”

Ecaterina ANDRONESCU pusă la zid de o vedetă TV: ”Se fură ca la piață”

Ecaterina ANDRONESCU pusă la zid de o vedetă TV. Ecaterina Andronescu, fost ministrul Educației, Cercetării și Inovării în Guvernul Boc, a acceptat provocarea lansată de Proma TV. Cel care a invitat-o este  Selly iar tema o constituie educația.

Pentru ediția de sâmbătă seara, la PrimaTV, au fost contactați și invitați în platou și alți foști demnitari responsabili cu educația, cum ar fi Monica Anisie, Daniel Funeriu, Liviu Pop, Adrian Curaj sau Sorin Cîmpeanu, însă Ecaterina Andronescu a acceptat invitația.

Plecând de la contextul actual al desfășurării cursurilor online, s-a aflat că încă din 2001 a fost semnat proiectul de digitalizare a învățământului pre-universitar, că au fost pregătite circa 300.000 de lecții în format electronic, dar care nu au văzut nici până acum lumina erei digitale într-un sistem centralizat.

Un subiect sensibil abordat de Selly a fost și faptul că, deși legea prevede ca 6% din PIB să fie alocat învățământului, în realitate, așa cum Doamna Andronescu a explicat ordonanțele de urgență stabilesc rectificările bugetare, fiind astfel cele care dictează cifra finală care ajunge în vistieria educației.

Un alt adevăr trist pus în discuție a fost și acela că în anul 2018 sute de școli avea grupul sanitar în curte și cu toate că existau alocați banii necesari remedierii situației, 350 de primării locale nu au accesat aceste sume.

Dezbaterea a avut parte și de momente mai ”accelerate”

Selly a introdus în conversație calitatea și utilitatea informațiilor predate în școală. Replica invitatei nu s-a lăsat așteptată, subliniind că după cele discutate dar și după experiența domniei sale de profesor, ”nu aș spune că ați învățat ceva pe dinafară”.

Selly nu a ezitat să abordeze și subiecte mai grele: ”Se fură ca la piață”

În 2002, în timpul mandatului doamnei ministru, un număr important de directori de școli și inspectori au fost schimbați din funcție pe considerente politice. Doamna Andronescu a precizat că ”sunteți într-o totală eroare”, afirmând cu tărie că partidul nu i-a impus vreodată vreo decizie anume.

În aceeași notă a fost și schimbul de replici cu privire la un alt aspect concret: există o mare discrepanță, de ordinul zecilor de mii, între elevii înscriși virtual și între cei care se identifică fizic, rațiunea fiind aceea a suplimentării bugetului de către instituțiile locale. Reacția lui Selly cum că ”se fură ca la piață” a primit în replică afirmația doamnei ministru: ”folositi o sintagmă care nu îmi place”.

Selly încearcă să o pună în poziția de ”țap ispășitor”

În emisiunea de sâmbătă,  doamna ministru a considerat că Selly încearcă să o pună în poziția de ”țap ispășitor” pentru neajunsurile din învățământul românesc, conversația s-a încheiat cu un mesaj optimist, de îndemnare către cariera pedagogică a celor care au har, care sunt bine pregătiți în acest sens dar și care sunt respectați de societate, potrivit DC News.