Economic

Economia Europei, în derapaj! Cum afectează prognozele CE România

CE Sursa foto Economica.net ETS 2
sursa foto arhiva personala

Comisia Europeană a revizuit în scădere estimările privind creșterea economică în zona Euro. Astfel, CE prognozează că produsul intern brut al zonei euro va înregistra o creștere de 0,8% în 2023.

Se va mai înregistra o creștere și  în 2024, de 1,3%. Previziunile anterioare făcute în luna mai, anticipau o creștere de 1,1% și, respectiv, 1,6%.

Prognozele CE pentru Europa

„Slăbiciunea cererii interne, în special a consumului, arată că preţurile de consum ridicate şi în continuă creştere pentru majoritatea bunurilor şi serviciilor au un efect mai mare decât se aştepta în prognoza de primăvară. Acest lucru este în ciuda scăderii preţurilor la energie şi a unei pieţe a muncii excepţional de puternice, extinderii continue a ocupării forţei de muncă şi creşterii salariilor”.

Economia UE, în ansamblul său, continuă să înregistreze creștere, dar ritmul acesteia încetinește. Astfel, pentru 2023, se prevede o creștere a PIB-ului UE de 0,8%. Asta față de estimarea anterioară de 1%. Pentru anul 2024, Comisia estimează o expansiune de 1,4%, în scădere față de proiecția anterioară de 1,7%.

Prognozele pentru zona euro au suferit, de asemenea, o revizuire în scădere, cu o creștere estimată de 0,8% în 2023, comparativ cu proiecția anterioară de 1,1%. Pentru anul 2024, se anticipează o creștere de 1,3%, în scădere față de proiecția anterioară de 1,6%.

CE prevede o scădere a ratei inflației în UE, cu estimări de 6,5% în 2023. Asta față de 6,7% în previziunile de primăvară. Pentru 2024 este estimată o scădere de 3,2%, comparativ cu 3,1%.

În zona euro, inflația este așteptată să scadă la 5,6% în 2023. În previziunile de primăvara procentul era de 5,8%. Pentru 2024 se așteaptă că inflația să se situeze la 2,9%.

Cum stă România?

Comisia Europeană elaborează în mod regulat două seturi de previziuni detaliate, în primăvară și toamnă. Sunt elaborate și două seturi de previziuni intermediare, în iarnă și vară. Acestea includ estimări pentru PIB și inflație la nivelul fiecărui stat membru pentru anii în curs și următor, precum și date agregate pentru UE și zona euro.

Revizuirea estimărilor economice indică că Germania, cea mai mare economie europeană, va înregistra o scădere de 0,4% în 2023. Proiecția anterioară de creștere era de 0,2%. Pentru anul următor, se prevede o creștere mai lentă, de 1,1%, în loc de 1,4%. De asemenea, Comisia estimează o creștere mai redusă pentru Italia și Olanda în acest an. Expansiunea PIB-ului ar urma să fie de 0,9% și, respectiv, 0,5%. Procentele sunt în scădere față de 1,2% și 1,8%. În schimb, Franța și Spania sunt prognozate să înregistreze creșteri mai accelerate în 2023. Estimările sunt de 1% și, respectiv, 2,2%, față de 0,7% și 1,9%.

La mijlocul lunii mai, Comisia Europeană a revizuit în sus prognoza de creștere economică pentru România. Procentele au trecut de la 2,5%  în iarnă la 3,2% în previziunile de primăvară, cu mențiunea că întârzierile în implementarea PNRR ar putea afecta investițiile, potrivit RTV.