International

Economia Turciei se duce în cap după realegerea lui Erdogan? Lira turcească s-a prăbușit

erdogan
Credit imagine: tv6.md

Recep Erdogan a obținut duminică, pe 28 mai, al treilea său mandat. El va fi la conducerea Turciei pentru încă cinci ani după ce și-a învins rivalul, pe Kemal Kilicdaroglu, cu patru procente. Însă țara la cârma căreia se află se confruntă cu cea mai mare inflație din Europa, iar problemele continuă.

Astăzi, 30 mai, lira turcească a ajuns la un minimum istoric. Amintim că rata inflației în Turcia este de peste 100%. Asta în condițiile în care în România se află în jurul valorii de 10%, iar această rată este una dintre cele mai ridicate din spațiul european. În prezent, un dolar american este echivalent cu 20,10 lire turcești, iar experții economici fac previziuni și mai sumbre. Astfel, până la finalul anului, Morgan Stanley preconizează că un dolar va ajunge să valoreze 26 de lire turcești sau, în cel mai rău scenariu cu putință, 28 de lire turcești.

Nu este, deci, de mirare că prioritatea lui Recep Erdogan este încercarea de a ameliora această inflație galopantă, care explică cel mai probabil de ce a fost atât de aproape de a fi „detronat” de contracandidatul său.

Un an crunt pentru Turcia

2023 a început cu mari dificultăți pentru turci. După cutremurul devastator din februarie 2023, care s-a resimțit atât în Turcia, cât și în țara învecinată, Siria, iar 57.000 de oameni și-au pierdut viețile, situația economică a țării a intrat într-un picaj și mai abrupt decât cel pe care-l resimțise până atunci. Reacția conducerii turce a părut întârziată și insuficientă – de asemenea, a intrat în prim-plan corupția de pe piața imobiliară a Turciei. Mai mult de 100 de dezvoltatori imobiliari au fost dați în urmărire generală după ce s-a dovedit că proiectele pe care le-au propus și condus au fost realizate în condiții improprii, neconforme cu legislația în vigoare. Deși aceste proiecte, desigur, au primit aprobarea în momentul în care au fost demarate. Iar blocurile noi rezultate din aceste inițiative ilicite s-au prăbușit primele la marele cutremur și în timpul replicilor acestuia.

Iar duminică, jumătate din țară a fost dezamăgită de realegerea lui Erdogan. Cetățenii turci cu viziuni progresiste și pro-europene au considerat că victoria lui Recep Erdogan este o dovadă că democrația nu există cu adevărat în Turcia. Pe de altă parte, „mica majoritate” care i-a asigurat victoria își arată încrederea față de liderul naționalist. Ei consideră că acesta fiind ultimul său mandat, el va da „tot ce are mai bun” pentru a conduce țara.

„Vom continua cu încredere şi stabilitate. Planificăm o economie bazată pe producţie, concentrată pe management financiar, investiţii şi ocuparea forţei de muncă de renume internaţional”, a declarat Recep Erdogan despre situația economică dramatică a Turciei, raportează Aleph News.